Boltov tužan oproštaj

Politika 13.08.2017 11:47
Boltov tužan oproštaj


Povreda svetskog rekordera u finalnoj trci štafeta 4 h 100 metara onemogućila ga da u atletsku penziju ode s 12. zlatnom medaljom sa svetskih šampionataDošao je i poslednji dan takmičarske karijere Juseina Bolta i njegove poslednje trke na svetskim prvenstvima, i njegova poslednja prilika da kolekciju zlatnih medalja zaokruži na tuce. Po četiri zlatne medalje na 200 m i u štafeti 4 h 100 m osvojio je na četiri poslednja svetska šampionata, a na 100 m ima samo tri jer je u Daeguu 2011. diskvalifikovan u finalu jer je bio brži od startera.

To 12. zlato želeo je da osvoji u Londonu na 100 m, ali je morao da se zadovolji bronzom, pa mu je štafetna trka bila poslednja šansa. Zbog toga je trčao i u kvalifikacijama da plasman Jamajke u finale ne bi došao u pitanje, tim pre što Johan Blejk nije mogao da pomogne drugovima.

– Trenirali smo ovo, ali još pravimo neke greške. Dobra je vest da nam se Johan Blejk sigurno priključuje u finalu – rekao je Bolt, svetski rekorder na 100, 200 i 4 h 100 metara posle pobede u polufinalnoj trci s 37,95 sekundi.

Jasno je bilo da je Jamajčanima zdravi Blejk neophodan, jer su u drugoj grupi Amerikanci s 37,70 i Britanci s 37,36 bili znatno brži od njih. Amerikanci koje predvodi novi prvak sveta na 100 m Džastin Getlin imali su poseban motiv – ni na prošlom svetskom prvenstvu ni na Olimpijskim igrama nisu osvojili medalju zbog grešaka u predaji palice...

Ali trka nije dobro počela po Jamajčane iako su u četvorku pored Bolta i Džulijana Fortea uskočili i Blejk i svetski šampion na 110 m prepone Omar Meklod i Bolt koji je trčao poslednji primio je palicu s korakom zaostatka za Amerikancima i Britancima i bilo je pitanje da li današnji Bolt može da ih stigne i prestigne, a ta dilema razrešila se na najgori mogući način. Na pedesetak metara do cilja Bolt je poskočio a zatim se srušio na stazu... Ništa od 12. medalje. Krajnje tužan završetak jedne od najvećih atletskih karijera svih vremena.

Ali ni ispadanje jamajčanske ekipe iz trke nije Getlinu i drugovima donelo očekivano zlato jer je u finišu Natanijel Mičel-Blejk tukao olimpijskog vicešampiona na 100 m kristijana Kolemana. U pobedničkoj štafeti Velike Britanije, koja je poslednji veliki trijumf ostvarila pobedom na Olimpijskim igrama u Atini 2004, pored njega trčali su Čindu Udža, Adam Džemili i Danijel Talbot a pobednički rezultat bio je 37,47. Amerikancima je pripalo srebro za 37,52, a Japancima bronza za 38,04 sekunde.

U trci ženskih štafeta Amerikanke s povratnicom na stazu svetskom šampionkom na 100 m Tori Bovi, koja je propustila trku na 200 m zbog povrede, lako je došla do novog zlata s 41,82. Britanke su osvojile srebro s 42,12, a Jamajčanke bez Elene Tomson morale su da se pomire s bronzom i skromnim rezultatom od 42,19, jer Jamajka je i dalje svetski rekorder, uostalom kao i u muškoj konkurenciji.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak