Dolar pao, ali ne i cena goriva

Politika 13.08.2017 02:54
Dolar pao, ali ne i cena goriva


Naftne kompanije u Srbiji imaju sve uslove da dodatno snize cenu goriva na pumpama, ali to uporno odbijaju da učine.Pojeftinjenja iz prethodnih meseci bila su neznatna, uprkos činjenici da je dolar pao na petnaestomesečni minimum. Samo od aprila do danas vrednost ove valute manja je za 12 odsto. S druge strane, barel nafte se sa 50 vratio na 45 dolara. Dinar je u međuvremenu ojačao, pa je trgovcima bilo potrebno manje dinara za plaćanje nafte u dolarima.

I pored toga, pumpe toče gorivo kao da svih ovih tržišnih promena nije ni bilo, pa je dizel i dalje za 55 dinara jeftiniji u Makedoniji nego u Srbiji.

Umesto jeftinijeg goriva, trgovci nude druge marketinške pogodnosti, pa se samo u određeno doba dana benzin i dizel prodaju za tri do šest dinara jeftinije.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da je borba na tržištu žestoka, pa se pumpe na različite načine dovijaju da povećaju prodaju.

Upitan zašto trgovci ne snize cene kada su se za to stekli uslovi, Mićović odgovara da je činjenica da je vrednost dolara, kojim se plaća nafta, oslabila, ali pumpe uzimaju kredite kod banaka u evrima, a kurs ove valute nije tako povoljan u odnosu na dolar.

– Zbog toga nema mnogo prostora za snižavanje cena. Da ima, trgovci gorivom sigurno bi, zbog velike konkurencije, izašle s nižim cenama. Umesto toga, snalaze se na razne načine. Tako se dogodilo, gotovo prvi put, da su cene goriva na pumpama uz auto-put izjednačene s cenama u gradu. Inače, na pumpama se po trenutno aktuelnoj ceni proda tek 30 odsto benzina i dizela, a ostale količine u vreme dodatnih pojeftinjenja – tvrdi naš sagovornik.

Na pitanje zbog čega trgovci samo po nekoliko sati u toku akcija obračunavaju niže cene, Mićović kaže da očekuju da će na taj način uvećati promet, pa tako i zaradu.

U aprilu, kad je jedan dolar vredeo 116,3 dinara, benzin je na pumpama koštao 148,7 dinara, a dizel 154,4. Juče, kad je srednji kurs dolara iznosio 102,3 (dakle gotovo 14 dinara manje), benzin se prodavao za 141,8, a dizel za 146,5 dinara, što je pad od oko 3,5 odsto, ili za oko šest i po dinara.

Mićović dodaje da je glavni razlog za visoke cene goriva u Srbiji to što država ima velika zahvatanja po svakoj litri benzina i dizela. U prosečnoj maloprodajnoj ceni evrodizela 55,9 odsto, ili 81,88 dinara, predstavljaju fiskalni nameti (akciza, naknada za obavezne rezerve i PDV). Kada se ovome dodaju još dve naknade, koje takođe opterećuju svaki litar goriva, za markiranje i za sprovođenje monitoringa kvaliteta goriva, udeo koji država uzima još je veći. I upravo ovako velika zahvatanja u ceni dizel-goriva, a posebno u ceni TNG auto-gasa, doprinose tome da se već duže vreme srpsko tržište svrstava u red najskupljih u regionu, zaključuje on.

Ni u regionu nema promena, ali je gorivo znatno jeftinije

Opravdanje domaćih trgovca da većih promena u cenama goriva nije bilo ni u regionu, ne može da bude dobar izgovor, jer se kod nas i inače prodaju skuplji benzin i dizel nego u većini okolnih država.

Cena dizela je u samom vrhu, odmah posle Grčke i Albanije, dok su cene benzina niže u četiri države u susedstvu: Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji i BiH.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak