Vlada Makedonije usvojila Predlog zakona o upotrebi jezika

Politika 12.08.2017 21:02
Vlada Makedonije usvojila Predlog zakona o upotrebi jezika


Albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik u opštinama i gradovima u kojima živi najmanje 20 odsto AlbanacaMakedonska vlada usvojila je danas Predlog zakona o upotrebi jezika, kojim se, ako bude usvojen u Sobranju, albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik u opštinama i gradovima u kojima živi najmanje 20 odsto Albanaca, preneli su skopski mediji.

I dok predstavnici vlasti usvajanje ovog zakona tumače usklađivanjem sa evropskim standardima, opoziciona VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, tome se protivi i tvrdi da je reč o uvođenju dvojezičnosti i federalizaciji Makedonije.

Činjenica je, međutim, da je uvođenje albanskog jezika, kao drugog zvaničnog jezika, deo koalicionog sporazuma premijera Zorana Zaeva sa albanskim partijama.

Uvođenje albanskog jezika kao zvaničnog je i deo tzv. Tiranske platforme koja je sačinjena u Tirani uoči formiranja makedonske vlade.

Kako je ranije najavljeno, premijer Zaev će predstaviti zakon javnosti, a pre nego što bude stavljen na dnevi red Sobranja o njemu će se izjasniti Venecijanska komisija.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak