Baksuzni broj „4219” odneo zlato

Politika 12.08.2017 08:08
Baksuzni broj „4219” odneo zlato


Ivana Španović za santimetar ostala bez desete medalje na velikim šampionatima, a otkačeni startni broj na leđima u poslednjem skoku prema mišljenju žirija skratio joj je pobednički skokIvana Španović i trener Goran Obradović nisu ovako zamišljali završetak finala u skoku udalj na 16 prvenstvu sveta na Olimpijskom stadionu u Londonu. Prvi put od 2013. i bronze osvojene na 14. prvenstvu sveta u Moskvi, naša najbolja sportistkinja ostala je bez odličja na jednom velikom šampionatu. Jubilarnu, 10. medalju osvojiće, sigurno, naredne zime na Svetskom prvenstvu u dvorani. Ona će verovatno biti zlatna, jer i ove zime Španovićeva je skakala dalje od svih (7,24 m), ali zlato je moglo da padne već u Londonu, da nije bilo neverovatnog peha. U poslednjem skoku kada je naša rekorderka pokušala da odgovri svojim rivalkama koje su je potisnule na četvrto mesto njen startni broj na leđima, a reč je o broju „4219” se otkačio i kada je Španovićeva doskočila u pesak preko granice od sedam metara, papirni „broj” je „zaparao” pesak, pomerivši njen trag za santimetar, četiri, šest, deset...

Santimetar duži skok doneo bi joj bronzanu medalju, koju je osvojila na dva poslednja šampionata sveta, četiri santimetra doneli bi joj srebro, a šest – zlato, jer je imala bolje druge skokove od devojaka koje su primile medalje – Britni Ris zlatnu za 7,02, Darja Klišina srebrnu za 7,00 i Tijana bartoleta bronzanu za 6,97 m. Najbolji skok Ivane Španović iznosio je 6,96 m.

– Žalili smo se na šesti skok, jer je svima izgledao mnogo duži nego što je izmerno... Završilo se kako se završilo. Ne mogu da kažem da sam razočarana, u nekoj vrsti sam šoka, jer nisam zamišljala da će ovo takmičenje ovako da se završi. Ono što sam govorila da idem na zlatnu medalju nisam govorila samo zato što sam to želela, već zato što iz mene govorilo višegodišnje iskustvo i samopouzdanje koje imam. To što ja osećam da mogu ne može niko da zna i ne može niko da mi oduzme – rekla je Ivana Španović pošto je izašla sa atletske staze Olimpijskog stadiona.

Budući da je morala na antidoping kontrolu samo je dodala:

– Mislim da sam pokazala da sam bila spremna za zlatnu medalju, a činjenica je da sam imala problema na zaletištu zbog propuštenih takmičenja zbog povreda pogotovo kada je duvao vetar, koji je i menjao pravac. Pravila sam neke greške koje ne bih pravila...

U tom trenutku sudbina zvanične žalbe još nije bila poznata, većanje žirija trajalo je 45 minuta i njegovu odluku nam je saopštio trener Goran Obradović.

– U prostoriji za video merenje, videla se da tako kažem mala distorzija u pesku, ali ni meriocima nije bilo jasno sa koje tačke treba meriti dužinu skoka. Morali su da odrede tačku polaska i ona je bila na 6,91 metar. Uložili smo žalbu koja je nakon dugog većanja odbijena, jer su nam rekli da su došli do zaključka da je broj ostavio trag u pesku. Čak ni žiri nije bio siguran koja je prava tačka merenja, ali njegovi članovi su morali da prihvate odluku glavnog merioca daljine. Samo su nam još rekli da su konstatovali da je to bio pobednički skok – rekao je trener Goran Obradović koji je jako teško podneo sve što se dešavalo ove večeri.

Skokovi iz serije u seriju…

Španovićeva je finale započela prestupom uz vetar koji joj je duvao u grudi brzinom od 1,3 metra u sekundi. To se nije poklapalo s njenim planom da već u prvom pokušaju ostvari rezultat koji će rivalkama „odseći noge”. Do duše bio je to stvarno najduži skok prve serije jer je uz prestup od četiri centimetra Španovićeva doskočila između 6,90 i sedam meetara. Tako je najduži skok prve serije izvela Klišina s 6,78 m, Risova je s vetrom u leđa doskočila na 6,75, a Tijana Bartoleta 6,56 m.

Da je merenje prvog skoka od oka bilo tačno evropska šampionka Ivana Španović je pokazala u drugoj seriji – s 6,96 m uz prostor na dasci od 6,7 sentimetara. S nestrpljenjem i zebnjom se čekao odgovor amerikanki Risove i Batrolete koje zajedno imaju pet titula prvakinja sveta, Risova tri, a Bartoleta dve uključujući i poslednju iz Pekinga 2015.

Britni Ris je s pomalo nebičnim, isprekidanim zaletom načinila prestup, a Bartoleta svoj rezultat popravila na 6,60 m, a Klišina je još jednom prijatno iznenadila skokom od 6,88 m kojim se utvrdila na drugom mestu. Prva skakačica u trećoj seriji Britanka Lorena Judžen spasila se ispadanja iz takmičenja ostvarivši prvi ispravan skok a tih 7,72 m podigli su je na četvrto mesto ispred Bartolete.

Španovićeva je u trećoj seriji izvela do tada najslabiji skok – samo 6,77 m, Klišina je prestupila, Britni Ris je uspela da uskladi zalet i dolazak na dasku, odrazila se 3,2 cm  pre no što bi njen skok bio prestup i prešla u vođstvo sa 7,02 metra.

Jedino dobro u tome po Ivanu Španović bilo je to što je Amerikanka, koja je ove sezone s 7,13 m imala najduži skok na otvorenom, taj skok izvela u trećem, a ne u poslednjem pokušaju. Španovićeva je imala mogućnost da joj odgovori, a mnogi ljubitelji atletike u Srbiji dobro se sećaju da je naša rekorderka izgubila dosta sjajnijih odličja na velikim takmičenjim u poslednjim serijama baš od Amerikanki.

Bartoleta ni u trećem pokušaju nije uspela da se približi vrhu. Načinila je prvi prestup, a finale se ubrzalo kada su otpale Rumunka Rotaru (6,46), Brazilka Martins (6,52), Nemica Zalman-Rat (6,54) i Letonka Griva (6,54).

Bartoleta se vratila skokovima na 6,60, Judženova prestupima, a Draja Klišina je još jednom popravila svoj rezultat, ovog puta na 6,91 i zaista, malo ko se seća, kada je Ruskinja koja u Londonu nastupa kao nezavisni učesnik, skakala tako dobro i daleko. Približila se svojoj rivalki iz juniorkog doba Ivani Španović na samo pet centimetara.

Španovićeva je i dalje nastavila lov na skok iz snova, pobednički skok, a to se u četvrtoj seriji završilo s prestupom od šest centimetara i ukupnom daljinom od oko sedam metara. Ni to nije bilo to. Španovićeva je dan ranije govorila o skoku od 7,10.

Bartoleta je je u četvrtoj seriji najzad uspela da „uhvati” dasku popravi svoj rezultat na 6,88 m i to je bila još jedna najava da će odluka o raspodeli medalja pasti u dve poslednje serije. Ivana je imala srebro, ali niti je Risova bila predaleko, niti njene pratilje Klišina i Bartoleta…

I rasplet je počeo skokom Klišine od 7,00 m, a to je bio njen najbolji skok od 2011. kada je postavila lični rekord sa 7,05 m!

Španovićeva je ponovo prestupila, istina prestup je bio manji (2 cm) ali ni skok nije bio duži od prethodnih i pošto je i Riseova prestupila raspodela medalja uoči poslednje serije izgledala je ovako : zlato Riseova, srebro Klišina, bronza Španovićeva.

Onda je Bartoleta u poslednjem pokušaju nadmašila skok naše rekorderke za santimetar i stigla na bronzanu poziciju. O onda usledio već opisani skok naše rekorderke, koji je skratio papirni broj, koji se kači pribadačama kao na juniorskim takmičenjima...

Odbijena žalba

Žalba srpske Atletičarke Ivane Španović na poslednji skok odbijena je, saopštio je Atletski savez Srbije (ASS). Predstavnici ASS uložili su žalbu na izmeren poslednji skok Španovićeve finalu Svetskog prvenstva u Londonu, ali su je organizatori odbili. (Beta)

Španović: Želela sam medalju, hvala na podršci

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović, koja je osvojila četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u Londonu, izjavila je da je jako želela medalju i da nije ovako zamišljala ishod takmičenja.

„Koliko god da mi je teško da priznam, ovo su normalne stvari u sportu i jednom je moralo da se desi. Da sam bila sposobna za medalju - bila sam. Da li za zlatnu, vi možete najbolje da procenite”, rekla je za RTS Španović, zahvalivši se navijačima u Srbiji na podršci.

Kako je objasnila, imala je problema na zaletištu, najviše zbog vetra jer su joj falila takmičenja koja nije odradila zbog povrede. „Videli ste koliko sam se borila ali jednostavno, druge devojke su bile bolje”, rekla je Ivana Španović. Zahvalila je navijačima u Srbiji na podršci „ne samo danas nego svih ovih godina”.

Ona je rekla da je uložen protest na njen šesti skok u finalnoj seriji u Londonu ali da je nakon pregleda snimka odbijen. „Učinilo nam se da je skok mnogo dalji. Ali, na kraju, posle snimka i slika koje smo pogledali, videli smo da je broj ostavio zadnji trag”, rekla je Španović.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak