Najveća australijska banka pod istragom zbog pranja novca

RTV 12.08.2017 10:06
Najveća australijska banka pod istragom zbog pranja novca


Australijski korporativni regulator saopštio je danas da će sprovesti istragu u "Komonvelt" banci, najvećoj u toj zemlji, zbog sumnji za kršenje zakona o pranju novca i zakona o finansiranju terorizma, prenosi agencija Frans pres."Komonvelt banka Australije" (CBA) je već bila na udaru nakon što ju je prošle nedelje na sud izvela finansijska obaveštajna agencije "Austrak" po građanskoj parnici zbog "ozbiljnog i sistemskog nepoštovanja" zakona u više od 53.000 slučajeva.

Sada je Australijska komisija za sigurnost i investicije (ASIC) saopštila da istražuje da li je banka usaglasila poslovanje sa obavezom stalne transparentnosti podataka i da li su njeni direktori obavljali svoje dužnosti u skladu sa Zakonom o preduzećima.

"ASIC je započeo istragu o ovom slučaju i o svim posledicama vezanim za taj slučaj u smislu zakona koji su u našoj nadležnosti", rekao je predsednik ASIC-a Greg Medkraft u izlaganju pred parlamentarnim odborom.

Mada nije direktno pomenuo CBA, najveću kompaniju u Australiji po tržišnoj kapitalizaciji, Medkraft je istakao značaj organizacione kulture u kompanijama finansijskih usluga.

"Ako se te organizacije ne ponašaju na pravi način, narod će im to staviti do znanja, ako ne i mediji - što često ima štetne efekte po njihov brend i reputaciju", rekao je on.

CBA je u sredu prijavila rast neto dobiti od 7,6 odsto na godišnjem nivou na rekordnih 9,93 milijardi australijskih dolara (7,86 milijardi američkih dolara) u godini zaključno sa 30. junom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak