Šutanovac: Vučić stavove zauzima u zavisnosti od raspoloženja

Danas 11.08.2017 17:40
Šutanovac: Vučić stavove zauzima u zavisnosti od raspoloženja


Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "razapet između prošlosti i budućnosti, istoka i zapada, mitova i realnosti", pa određene stavove zauzima u "zavisnosti od raspoloženja i toga s kim razgovara".Osvrćući se na Vučićev poziv na dijalog o Kosovu i odustajanje od mitova, Šutanovac je, u izjavi FoNetu, ukazao na "činjenicu" da je predsednik Srbije tu temu otvorio po povratku iz SAD.

"Više je nego očigledno da je dobio sugestiju da je krajnje vreme da počne da ispunjava ono što je obećao", tvrdi Šutanovac.

Na drugoj strani, Vučić ima potrebu, prema oceni Šutanovca, "da zadovolji jedan deo svog biračkog tela i svog ega, ne bi li ponovo podigao nacionalnu temu koja se tiče neke nacionalne budućnosti ili nacionalnog spasa".

Šutanovac najavljenu deklaraciju o očuvanju srpske nacije smešta u kontekst dnevne politike i misli da je u funkciji odvlačenja pažnje sa ekonomskih problema zemlje.

"Upravo oni koji su i gurnuli naciju u problem, nacionalisti, ekonomske probleme pokrivaju temama nacionalnog spašavanja", ustvrdio je Šutanovac.

Reagujući na Vučićev stav da je reč o "benignom dokumentu", Šutanovac je mišljenja da je po sredi njegova želja da, i pre nego što ga je ponudio javnosti, "pokaže kako neće više podržavati ili pisati maligna dokumenta".

"Ne znam šta ima u planu, ali imajući u vidu da se radi o čoveku čija politika se svodi na frazu 'dok si deo problema, deo si i rešenja', ne bi me čudilo da i ta deklaracija bude deo saplitanja odnosa Srbije u regionu", rekao je Šutanovac.

Podsećajući na slučaj "freskama oslikanog šinobusa", Šutanovac je konstatovao da je Vučić "čovek koji voli da proizvodi probleme i u svom okruženju i u regionu, a onda te tenzije spušta i sebe predstavlja kao mirotvoca".

Prema stavu Šutanovca, "medeni mesec" međunarodne zajednice i Vučića "polako iščezava", jer očekivana rešenja, "koja je trebalo da budu implementirana dolaskom nacionalista na vlast u Srbiji, nisu ispostavljena".

Šutanovac "nema dilemu" da Vučić "jednu politiku vodi u inostranstvu i prema strancima, a drugu politiku unutar Srbije".

"Ovde je veliki nacionalista koji brine o nacionalnom pitanju, a nisam siguran da takvu istu politiku sprovodi i u inostranstvu", objasnio je Šutanovac.

Poruku predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika o ujedinjenju Srba "svuda gde je to moguжe", Šutanovac vidi kao "modifikovanu poruku Slobodana Miloševića da bi svi Srbi trebalo da žive u istoj državi".

"Ta poruka dovela je do raznih balvan revolucija koje su se obile o glavu, pre svega Srbima", podsetio je Šutanovac. On misli da bi Srbi i svi koji žive u regionu trebalo da se ujedine i nečemu što se zove tržište, ekonomski napredak i popravljanje odnosa sa komšijama i upozorava da je "sve drugo put u prošlost i spiralu propadanja".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak