Afera zaraženih jaja pogodila i Hrvatsku

NoviMagazin 11.08.2017 17:05
Afera zaraženih jaja pogodila i Hrvatsku


S hrvatskog se tržišta iz predostrožnosti povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza zbog sumnje da su zagađene insekticidom fipronil, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.Distributer iz Holandije obavestio je grupu Biovega iz Zagreba ;o sumnji na moguću prisutnost fipronila u jajima, posle čega je ta hrvatska grupa o tome putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obavestila i Ministarstvo poljoprivrede, prenela je agencija Hina.

Reč je o svežim jajima holandskog proizvođača Ekoplaza 6/1, serije L 101013817170726, s naznakom "najbolje upotrebiti do 11/08/2017", a s tržišta se povlače zbog sumnje na moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima.

Fipronil je organsko jedinjenje koje se koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja, parazita i krpelja, ali je zabranjeno za lečenje životinja koje se koriste za ishranu.

Svetska zdravstvena organizacija je ocenila da je fipronil u većoj količini "umereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

Holandski istražitelji priveli su ranije danas dve osobe osumnjičene da su nelegalno koristile insekticid fipronil na farmama živine, pošto je pokrenuta istraga o zaraženim jajima prodavanim u sedam evropskih zemalja.

Zbog te afere milioni jaja ;su prethodnih dana povučeni iz prodavnica iz više evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Belgiju i Holandiju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak