Skandal koji trese Evropu stigao u naš komšiluk: Milion otrovnih jaja otkriveno u Rumuniji

Kurir 11.08.2017 10:38
Skandal koji trese Evropu stigao u naš komšiluk: Milion otrovnih jaja otkriveno u Rumuniji


U Rumuniji je otkrivena tona jaja čija su žumanca zagađena insekticidom fipronilom, što je prvi takav slučaj u istočnoj Evropi od izbijanja skandala.Rumunska veterinarsko-zdravstvena služba je objavila da se nijedno od tih jaja nije našlo u prodaji. 

Holandska policija ranije je uhapsila dvojicu osumnjičenih direktora domaće kompanije, u okviru istrage o nelegalnom korišćenju potencijalno štetnog insekticida u živinarskoj industriji, saopštilo je holandsko tužilaštvo. 

Ta holandska kompanija je u epicentru skandala sa jajima zagađenim insekticidom fipronilom.

Milioni kokošijih jaja su ovih dana povučeni sa polica evropskih supermarketa zbog straha da su kontaminirana insekticidom fipronil, a u Holandiji će zbog toga možda biti uništeno stotine hiljada kokošaka. 

Tužioci su u saopštenju naveli da su sproveli pretrese na osam lokacija u Holandiji i Belgiji, u okviru kojih su konfiskovali automobile, blokirali bankarske račune i zaplenili nekretnine.

Fipronil je popularan insekticid za tretiranje kućnih ljubimaca na buve i krpelje, ali je zabranjen za upotrebu u prehrambenom lancu.

Svetska zdravstvena organizacija smatra fipronil umereno toksičnim i kaže da samo velike doze tog preparata mogu da izazovu oštećenje organa.

Jaja sa insekticidom otkrivena i u Poljskoj

I u Poljskoj su otkrivena jaja zatrovana insekticidom fipronilom, kao u susednoj Slovačkoj, uvezena iz Nemačke skuvana i oljuštena, spremna za isporuku u restorane u tri vojvodstva severne i centralne Poljske, saopštila je danas Glavna sanitarna inspekcija."Jaja su blokirana i neće biti korišćena za dalju preradu. Ta jaja nisu doprla do potrošača i biće uništena ili cela isporuka od 40.000 komada biće vraćena proizvodjaču u Nemačku", kazao je poljskoj agenciji PAP portparol poljske sanitarne inspekcije Jan Bondar.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak