Rusija: Festival sireva "Tri godine sankcija"

RTV 11.08.2017 09:32
Rusija: Festival sireva "Tri godine sankcija"


Zabrana uvoza namirnica sa Zapada u Rusiju je možda izazvala glavobolje evropskim proizvođačima, ali je išla na ruku ruskim proizvođačima sireva, koji su rado popunili tu unosnu tržišnu nišu, piše agencija Rojters.Na sajmu sireva, održanom minulog vikenda u oblasti udaljenoj oko 65 km od Moskve, ruske verzije čedara i fete žestoko su se borile za mesto na tezgama popunjenim ruskim verzijama brija, kamembera i zrelim plavim sirevima.

Manifestacija, pod sloganom "Tri godine sankcija!", organizovana je u znak obeležavanja pozitivnih efekata embarga na uvoz hrane sa Zapada.

"Pred našim očima se rađa jedna industrija. Mnogi (poljoprivrednici) su počeli sa proizvodnjom sira u šerpama pre tri godine, baš kao i mi", izjavio je za Rojters televiziju Oleg Sirota, stručnjak za informatiku koji je postao proizvođač sira i jedan od organizatora sajma.

"Napravili smo prvi sir u šerpi. Onda smo kupili opremu proizvedenu u Rusiji, a sada očekujemo nove velike kace, takođe, ruske proizvodnje. Veoma smo ponosni ne samo zato što pravimo sir, već što ga pravimo koristeći rusku opremu i mašine", dodao je Sirota.

Neki poznavaoci hrane kažu da su ruski sirevi slaba zamena njihovim evropskim ekvivalentima, ali su ljudi na sajmu izgledali impresionirano.

"Sve vrste sireva su ukusne, veoma su slične francuskim i italijanskim. Ima dosta ekvivalenata koji nisu lošiji od onih koje sam probala u inostranstvu", kaže Ana, posetilac na sajmu.

Pre tri godine ruska vlada zabranila je uvoz nekih zapadnih namirnica, uključujući i većinu mlečnih proizvoda, kao odgovor na zapadne sankcije nametnute Moskvi zbog ukrajinske krize.

Rojters ocenjuje da ruski embargo na hranu ima svoju cenu, navodeći da zvanične statistike pokazuju da su cene hrane porasle 1,5 puta u poslednje tri godine nakon zabrane uvoza mnogih evropskih prehrambenih proizvoda.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak