Ikea otvorila prvu robnu kuću u Srbiji

RTV 10.08.2017 11:55
Ikea otvorila prvu robnu kuću u Srbiji


Robna kuća Ikea "Beograd Istok", kod Bubanj Potoka, svečano je danas otvorena u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.Predsednik Vučić, generalni direktor kompanije Ikea za Jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbekem, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, regionalni direktor za razvoj Ikee Vladislav Lalić i direktor robne kuće Vladimir Moga, simboličnim sađenjem drveta obeležili su početak rada robne kuće.

Oni su zasadili belu brezu, koja je simbol mladosti, snage i prosperiteta.

Otvaranju robne kuće prisustvovali su i prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, ministar trgovine Rasim Ljajić, predsednik PKS Marko Čadež...

Ikea je u robnu kuću površine 35.000 kvadratnih metara uložila 70 miliona evra i zaposlila u našoj zemlji ukupno 416 radnika.

To je prva robna kuća kompanije Ikea na tržištu Srbije i 400. na svetu, a Srbija je postala 49. zemlja u kojoj švedska kompanija ima poslovne operacije i jedino novo tržište u 2017. godini.

Ikea, simbol kvalitetnog i jeftinog nameštaja i drugih artikala za kuću,  najveći je svetski maloprodajni lanac za tu vrstu proizvoda.

Robna kuća u Beogradu nudi celokupan asortiman od 9.500 proizvoda po cenama na nivou robnih kuća te kompanije u zemljama u okruženju.

Odštampala je po prvi put katalog na srpskom jeziku u više od milion primeraka.

Više od 900.000 primeraka biće podeljeno besplatno domaćinstvima u krugu od 60 kilometara od robne kuće.

Robna kuća ima 330 radnika, a Ikea u Srbiji ukupno zapošljava 416 ljudi, računajući i zaposlene u regionalnoj kancelariji ove kompanije za Jugoistočnu Evropu.

Kupci će na raspolaganju imati restoran sa oko 500 mesta, bistro, prodavnicu švedske hrane, igraonicu za decu, kao i punjač za elektromobile.

Parking može da primi 1.400 vozila.

Objekat ima veliki prodajni prostor od skoro 18.000 kvadrata, izložbeni prostor sa više od 6.000 kvadrata, market hol - prodavnice - oko 6.300, samouslugu gde građani mogu da uzmu nameštaj sa polica od oko 5.500 kvadrata i skladište i dvorište.

Skladište je oko 3.900 kvadrata, a prostor gde stiže roba ima osam traka za istovar robe - 1.300 kvadratnih metara.

Takođe, robna kuća ima ugrađene savremene tehnologije koje doprinose održivosti i ekonomskoj isplativosti rada objekta.

Tako objekat ima sistem za separaciju i zbrinjavanje 23 frakcije otpada, sa namerom da manje od 10 odsto otpada ide na deponiju.

Robna kuća poseduje geotermalne pumpe sa šest geotermalnih bunara koji služe za grejanje i hlađenje samog objekta.

Sakupljena kišnica koristiće se za ispiranje toaleta i to je verovatno prvi takav primer u održavanju i radu robne kuće na tržištu Srbije.

Sva unutrašnja i spoljna rasveta je LED, čime se doprinosi tome da objekat ostvari velike uštede u potrošnji električne energije, a postavljeni solarni paneli na krovu objekta obezbeđuju deo potrebne energije za funkcionisanje objekta.

Ikea je izgradila i infrastrukturu oko robne kuće u vrednosti od skoro 10 miliona evra.

Urađeno je više od dva kilometra saobraćajnica kojima se pristupa tom kompleksu, tri kružna toka, skoro dva kilometra nove javne rasvete, kao i više od 5.000 metara vodovodne i kanalizacione mreže.

Takođe, ima oko 60.000 kvadratnih metara zelenih površine.

Robna kuća će biti otvorena svakog dana od 10 do 21 čas, dok je radno vreme restorana od 09.30 do 20 časova.

Građani će do robne kuće moći da dođu i gradskim prevozom, novom linijom 70, koja će saobraćati na 20 minuta, a početna stanica je na Bežanijskoj kosi.

Ikea je kupila kod Bubanj Potoka 31 hektar zemlje, jer planira i drugu fazu investicije u vrednosti od dodatnih oko 60 miliona evra, u kojoj bi bilo otvoreno još oko 400 radnih mesta.

Radi se studija za trgovački centar površine 40.000 kvadratnih metara, koji bi bio otvoren pored robne kuće.

Kada je reč o mogućnosti da Ikea otvori drugu robnu kuću, ta kompanija radi na akviziciji zemljišta između benzinske pumpe "Zmaj" i beogradskog aerodroma.

Kako je ranije najavljeno, dinamika otvaranja druge robne kuće zavisi od rezultata poslovanja prve, u kojoj se očekuje više od dva miliona posetilaca u prvoj godini.

Kompanija je već kupila zemlju u Nišu, tako da je moguća gradnja još dve robne kuće u Srbiji.

Kamen temeljac za izgradnju prve robne kuće kod Bubanj Potoka Ikea je položen u aprilu 2016. pored auto-puta Beograd - Niš, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića i generalnog direktora kompanije Ikea za Jugoistočnu Evropu Stefana Vanoverbeka.

Svi mogu vide da je Srbija moderna zemlja

Predsednik Srbije rekao je da svako ko prolazi autoputem, a mora proći pored ove robne kuće, gde god da ide, može videti da je Srbija normalna i moderna zemlja, i da nastavlja takvim putem.

On je istakao da je ponosan što je učestvovao u dovođenju švedske kompanije u Srbiju i da je naša zemlja pokazala da nismo loši, i da možemo biti uspešniji i brži od mnogih zemalja, gde je Ikea otvara robnu kuću.

"Uživao sam prolazeći kroz Ikeine salone. Oni se hvale cenom sladoleda od 60 dinara, a ja, koji volim meso, zapazio sam da imaju hot dog za 50 dinara2, naglasio je on.

Kazao je da je video lepe stvari za decu i ostale građane. 

Zahvalio se građanima što su razumeli kakav je put bio potreban za budućnost i naglasio da Ikea predstavlja simbol i znak za budućnost.

Posebno se zahvalio direktoru Vladislavu Laliću koji je verovao u Ikeu i svoju Srbiju, te poželeo švedskom koncernu da decenijama i više ostane u Srbiji i da bude zadovoljna poslovanjem.

"Na nama je da ono vremena koliko imamo pomognemo da imamo još više ovakvih projekata", naglasio je Vučić.

Ikea povećava potrošnju i proizvodnju nameštaja

Vučić kaže da je u svakoj zemlji gde je došla Ikea povećana potrošnja i proizvodnja nameštaja i da je optimista sto se tiče srpskih proizvođača da će se njihovi proizvodi naći u globalnoj  ponudi švedske kompanije.

Vučić je izrazio uverenje da će njenim dolaskom proizvodnja nameštaja u Srbiji da napreduje, a ne da nazaduje.

Kazao je da je već sa direktorom Ikee razgovarao da se pored oklagija i daski rade i neki drugi proizvodi za globalnu mrežu Ikee i u mnogo većem obimu.

"Da li ćemo u tome uspeti, to zavisi od nas, sta možemo da ponudimo i možemo li da budemo tako konkurentni. Kako danas stvari stoje, čini mi se da možemo da budemo optimisti", naglasio je Vučić.

On je dodao da je dobio poruku od Mikija Radovanovića, vlasnika Jele iz Jagodine da je dobro sto je Ikea došla u Srbiju jer će on bolje raditi i boriti se jače.

"To je pravi pristup o čemu govori i osnivač Ikee i zbog čega je uspešna ova kompanija. Moramo da se borimo i da budemo uspešniji i bolji sa nižim troškovima. To je filozofija uspešnih ekonomija", naglasio je predsednik.

Upitan da li je kupio oklagiju, trenutno jedini srpski proizvod u ponudi Ikee, predsednik je rekao da nije, jer u tom trenutku još nisu bile počele da rade fiskalne kase.

"Poštuje se zakon. Od 10 sati fiskalne kase počinju da rade, kada uđu prvi kupci", naglasio je on.

Predsednik kaže da je dobro što se u Srbiji pojavilo to "da iako smo ponekad džangrizavi, ipak težimo boljem i višem".

"Možda se jednog dana približimo Šveđanima, sto ne bi bilo loše", zaključio je on.

Vanoverbek: Za kupce u Srbiji niže cene nego u regionu

Vanoverbek je izjavio da su cene u robnoj kući koja je danas otvorena u Beogradu niže nego u regionu, kao i da IKEA ima velika očekivanja s obzirom da raste kupovna moć u Srbiji.

Na pitanje da li očekuje da više srpskih proizvođača radi za Ikeu kazao je da je Ikea jedan brend za koji radi više kompanija i da očekuje da se proširi broj proizvođača iz Srbije, ali da je za sada rano davati podatke o tome.

Nakon otvaranja Vanoverbek je rekao da će ljudi imati više interesovanja za kupovinu nameštaja zbog dolaska Ikee i da će samim tim na tržištu biti mesta za druge proizvođače.

"Nudimo dobar kvalitet i dizajn po pristupačnim cenama", kazao je on nakon zvaničnog otvaranja robne kuće Ikea.

On je istakao da je ta robna kuća važan doprinos razvoju srpske ekonomije, s obzirom da su uložili 70 miliona evra u taj projekat i u njoj zaposlili oko 350 radnika.

Naglasio je da je to prva robna kuća u Srbiji, ali i jubilarna 400-ta u mreži Ikea u svetu.

Dodao je da Ikea svojim radnicima nudi dobre plate i uslove rada, kao i mogućnosti za dalje napredovanje.

Na pitanje da li će cene biti još niže istakao je da je princip Ikee kada dolazi prvi put u neku zemlju da startuje uvek sa najnižim cenama na tržištu što je slučaj i u Srbiji, te dodao da su cene u robnoj kući u Beogradu čak i nešto niže nego u regionu.

Prema njegovim rečima cene su snižene zato što nije kupovna moć tako velika kao u nekim drugim zemljama, ali podvlači vidi da se kupovna moć povećava.

"Pozitivno se razvija kupovna moć Srbije", podvukao je Vanoverbek.

On je rekao da žele da vide šta je ono specifično za ovo tržište i da to ponude građanima Srbije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak