Otvoren prvi srpski Muzej igračaka i voštanih figura

24sata 11.02.2008 16:16
Otvoren prvi srpski Muzej igračaka i voštanih figura


Plišane mede i životinje, gumene lutkice, plastični i metalni vojnici, barbike i štrumfovi, Simsonovi, džedaji, indijanci i kauboji... svi zajedno na jednom mestu - u prvom Muzeju igračaka i figura od voska u Srbiji, koji je otvoren u subotu u Kosovskoj ulici broj 18a.Vlasnica Muzeja „Fantazi” Radmila Velbabović za „24 sata” kaže da već godinama skuplja najrazličitije kolekcije igračaka i kontaktira s pasioniranim sakupljačima širom sveta.
- Počela sam da se bavim kolekcionarstvom tako što sam i sama prikupljala sve što je imalo sliku konja, životinje koju najviše volim - objašnjava bivša državna reprezentativka u jahanju.
Dobar deo života Radmila je provela u Engleskoj i Francuskoj, gde je na specijalizovanim buvljacima pronalazila igračke, voštane figure i druge raritetne predmete, koje nabavlja i na kolekcionarskim sajmovima u Holandiji i Nemačkoj.
U „Fantaziju” su pravi kuriozitet nemačke plišane igračke „Štajf” iz 1902. godine, figurice vojnika iz četrdesetih i pedesetih, kao i Diznijevi likovi nastali šezdesetih godina prošlog veka. Osim što možete ostati bez teksta, tamo možete čuti brojne interesantne činjenice o nastanku lutaka ili istorijat najstarijih fabrika igračaka na svetu.
Takođe, decu u nama i decu pored nas definitivno će zaintrigirati ko je barbikina mama, Asteriksov i Obeliksov tata i ko je bio toliko genijalan da stvori čuvene Snorkijevce. U Muzeju se zajedno igraju francuske „Tomi” bebice i Jagodice Bobice, Marvelovi superheroji i dobri stari Đepetov Pinokio, a sve to između velikog galskog sela i sveta „Lego” kockica. U prostoriji iznad poređane su linije figura od voska.
- Zasad, ništa od figura nije na prodaju - ističe vlasnica Muzeja, uz napomenu da će se struktura postavki menjati i da će vremenom donositi nove primerke iz bogate sopstvene kolekcije. Muzej je otvoren od utorka do subote od 10 do 18 sati, nedeljom od 10 do 15, dok ponedeljkom ne radi. Ulaz za decu košta 150 dinara, a za odrasle 200 dinara.

Između 2.000 i 3.000 eksponara
U Muzeju je izloženo između 2.000 i 3.000 eksponata. Vlasnica Muzeja vodila je računa i o edukaciji posetilaca, pa je istorijat i značaj, kao propratnu priču, postavila uz svaku igračku. Limene, drvene, gumene, plišane, krpene, za devojčice ili dečake, manje ili više poznate i omiljene, igračke će oživeti detinje uspomene svim posetiocima, a figure od voska, njihove boje i oblici, poklonicima kulture će na drugačiji način približiti umetnost.
  

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak