Stiže nova Windows opcija

Radio 021 10.08.2017 07:41
Stiže nova Windows opcija


Microsoft je objavio novu "Insider preview build" verziju (najava opcija koje će tek biti omogućene) Windowsa 10 koja je donela podršku za kontrolisanje računara i operativnog sistema putem pogleda, odnosno očima.Naravno, za korišćenje ove opcije biće neophodna kompatibilna "eye tracking" tehnologija, tj. hardver kompanije Tobii pomoću kojeg Microsoft na Windows 10 planira da donese opciju praćenja pokreta očiju (Eye Tracking).

Eye Tracking će korisnicima omogućiti da svoje sisteme kontroliše bez klasične upotrebe tastature i miša. Alternativne metode unosa uključuju pogled na slova i brojke na ekranu ili pogled na aplikacije, što omogućuje njihovo pokretanje.
Korisnici bi tako uskoro mogli jednostavnim gledanjem u specifične delove ekrana da kontrolišu računar ili čak pišu po ekranu kao da pišu po tastaturi. Ova opcija posebno će biti korisna ljudima koji imaju problema s motorikom pa bi računare mogla učiniti dostupnim i osobama s različitim tipovima invaliditeta koji nemaju sposobnost kontrolisanja operativnog Sistema.

Funkcija je trenutno dostupna u beta verziji operativnog sistemaStiže nova Windows opcija, a u ovom trenutku joj mogu pristupiti samo beta testeri, odnosno tzv. "insajderi".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak