Novi jači potres pogodio Rijeku

B92 10.08.2017 07:16
Novi jači potres pogodio Rijeku


Područje Rijeke pogodio je novi zemljotres, javio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC)Potres se dogodio nakon četiri potresa koji su se dogodili prošle noći.

Građani kažu da se čuo zvuk nalik eksploziji, seizmolozi kažu da je reč o 'prilično jakom podrhtavanju'.

Ovog puta magnituda je bila 3,9, a epicentar potresa 21 kilometar istočno od Rijeke i pet kilometara istočno od Hreljina, na dubini od dva kilometra, preneli su hrvatski mediji.

Potres se osetio u Omišlju na Krku, u Crikvenici, na području celog Kvarnera, a čitatelji 24 sata javili su da su podrhtavanje osetili i na plaži u Malinskoj.

Niz potresa s epicentrima jugoistočno od Rijeke od utorka je uznemirio Riječane i druge stanovnike Kvarnera, ali i turiste, budeći ih iz sna, navela je agencija Hina.

Najjači zabeleženi potres u Rijeci bio je 1750. godine kad su se srušile mnoge građevine, stambene zgrade, crkve i crkveni zvonici, kao i gradski toranj.

Prema rečima dežurnog seizmologa Tomislava Fiketa, ne može se reći da li je niz potresa definitivno stao jer se "ne zna šta se zbiva ispod površine Zemlje", navodi N1.

"Moguće je da se ovakva serija nastavi još nedeljama, a moguće je i da stane. Svašta se u istoriji događalo. Svedočili smo serijama koje su trajale duže i kraće, serijama koje su počele slabijim potresom, a nastavile jačim, i serijama koje su imale neki jači potres unutar niza", rekao je fizičar.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak