Srpska bolest? Nije baš tako: Promaja je opasnija nego što mislite

Alo 09.08.2017 07:52
Srpska bolest? Nije baš tako: Promaja je opasnija nego što mislite


Posledice naglog rashlađivanja na vrućini mogu da budu vrlo neprijatne.Ako vam je mokra kosa ili ste oznojeni pri nagloj promeni spoljne temperature, u velikom ste riziku od upale nerava lica koji uzrokuju paralizu, što najčešće izgleda dramatično i može da bude bolno.

Profesor dr Miroslav Kovačević, neurolog, kaže da je leto doba godine kada je povećan broj pacijenata sa ovim tegobama jer one nastaju usled prehlade, odnosno efekta toplo-hladno:

- Promena temperature na facijalni živac, koji prolazi kroz kosni kanal srednjeg uha, deluje tako da se krvni kapilari koji se nalaze u opni koja oblaže živac šire, propuštaju više krvi, što dovodi do pojave otoka koji pritiska nerv i sprečava slanje impulsa - objašnjava profesor Kovačević.

- Prekidanje impulsa dovodi do paralize one strane lica na kojoj je nerv pritisnut. Simptomi su osećaj peckanja, slabost mišića, a na kraju i iskrivljenost lica. Osim ovih opštih simptoma mogu da se jave i odsustvo ukusa, kao i utisak da se bolje čuje na uvo gde je živac upaljen.

Iako je reč o prehladi pomoć lekara kod ovog stanja je neophodna. U suprotnom facijalna paraliza može da ošteti oko jer kapci ne mogu da se zatvore, suze ne idu u suzni kanal i oko se suši.

- U terapiji se primenjuju kortikosteroidi po određenoj šemi, jer je najznačajnije da se otok oko živca smanji. S obzirom na to da su kortikosterodi jaki lekovi, koji imaju nuspojave, terapija podrazumeva i uključivanje lekova koji štite sluzokožu želuca i prekomerni gubitak elektrolita, tačnije kalijuma - kaže Kovačević za "Novosti".

Nagle temperaturne promene veliki su šok za organizam. Zato bi trebalo izbegavati i kupanje previše hladnom vodom, kao i hladna pića.

- Osim facijalne paralize efekat toplo-hladno može da provocira upalu i drugih nerava glave - kaže profesor Kovačević. - Posledice su pojave trigeminalne neuralgije i klaster glavobolja. Ipak, ova oboljenja su najčešće uslovljena drugim patofiziološkim mehanizama, ali je neophodan oprez i čuvanje glave od naglih temperaturnih promena.

Trigeminalna neuralgija, odnosno upala petog moždanog živca odgovornog za prenos osećaja dodira, bola, pritiska i temperature lica u određeni deo mozga je najneprijatniji bol koji može da se oseti. Bol počinje iznenada, izrazito je jak, sevajući i oštar. Traje kratko, nekoliko sekundi i često se ponavlja u kraćim ili dužim razmacima tokom dana. Može da potraje nekoliko dana, nedelja ili čak meseci, a zatim prestaje i javi se ponovo za nekoliko meseci ili godina.

U početku bol nastaje spontano, a posle može da bude provociran dodirom lica, žvakanjem, pranjem zuba, govorom, smehom, brijanjem ili nekim drugim nadražajem. Uglavnom je prisutan na jednoj strani lica dok se obostrano javlja vrlo retko. Klaster glavobolja uglavnom pogađa muškarce.Karakteristična je po tome što se javlja u istom periodu godine, često sa noćnim napadima kada izuzetno jako boli u dubini oka uvek sa iste strane glave, a to oko pocrveni i suzi.

Obloge i masaža

Dijagnoza upaljenog nerva lica postavlja se na osnovu kliničkog pregleda, anemneze, rendgenskog snimka, otološkog pregleda, u zavisnosti od mogućeg uzroka. Za terapiju uz lekove preporučuje se zagrevanje polovine lica postavljanjem toplih obloga, masaža lica i aktivacija bolesnih mišića pred ogledalom - nabiranje čela, zatvaranje očiju, pokazivanje zuba..

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak