Dodik: Srbija i Srpska da odluče o svom statusu

RTV 09.08.2017 07:37
Dodik: Srbija i Srpska da odluče o svom statusu


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je u prošlom veku nad Srbima učinjen pogrom, a da u ovom veku oni treba da promovišu nacionalno ujedinjenje tamo gde je to moguće, jer Srbija i Srpska, dodaje, imaju pravo da se bore da odluče o svom statusu."Tako nešto nije neregularno niti protivno bilo čemu", smatra i kao primer navodi Istočnu i Zapadnu Nemačku koje su se ujedinile kada su se stvorili istorijski uslovi.

Kako prenose bosanskohercegovački mediji, Dodik je u tom smislu naveo da je najavljena deklaracija Srbije i Srpske o opstanku srpske nacije inicirana nedavno na sastanka Srba iz regiona u Novom Sadu, na kojem je zaključeno da treba pokušati da se definiše šta je važno za srpski nacionalni identitet i delovanje nacionalnih zajednica.

"Time niko ne dovodi u pitanje nijednu državu niti njen teritorijalni integritet, ali se dovode u pitanje politike koje idu za tim da se devastiraju srpska nacionalna zajednica i njena prava", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je podsetio da je dogovoreno da se parlamenti Srpske i Srbije izjasne o deklaraciji kad bude pripremljena, a to bi se moglo dogoditi u novembru.

Dodik je naveo da u Republici Srpskoj se još ne zna ko će raditi na deklaraciji, a što će biti predmet sastanaka nakon godišnjih odmora.

To je korisno, kaže on, i to će pokazati da srpske nacionalne zajednice nisu napuštene.

Pominjući status srpskih zajednica u nekim zemljama, poput Slovenije, gde joj nije priznat status nacionalne manjine, Dodik je posebno naveo da u Hrvatskoj sada živi značajno manje Srba, te da ih je oko 186.000, ali da se tek njih oko 56.000 usuđuje da govori srpskim jezikom.

Stanje Srba u Crnoj Gori opisao je kao "identitetski genocid nad srpskom nacionalnom zajednicom", dok se u Makedoniji, podseća, zatvara vladika koji je predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

"U BiH Srbi imaju svoju državu, ali ima problema sa njenim statusom, sa aspiracijama za njeno ukidanje. Vidljivo je, prema popisu iz 1991. godine, da je u Sarajevu živelo preko 157.000 Srba, a prema poslednjem popisu tamo živi njih samo 1.333", naveo je Dodik.

Kako je ocenio, sve to govori da je u prošlom veku nad Srbima učinjen pogrom na različitim mestima, prenela je RTRS pozivajcuhi se na Srnu.

"Srpski narod je stradao u prošlom veku i raspadom Jugoslavije je rasejan, a prava mu umanjena", primetio je Dodik te naveo da pomenuta deklaracija nema aspiraciju da preuredi državu, već da se jasno kaže da evropska konvencija dozvoljava da se Srbima u Sloveniji da status nacionalne manjine, da se u Hrvatskoj omogući korištenje ćirilice...

Dodao je da to znači i da se omogući poštivanje Ustava u BiH, kojeg ne poštuje međunarodna zajednica.

"Treba dodati i Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku i sagledati šta su sve izazovi sa kojima se suočava naša nacionalna zajednica u tim državama i sve to pokušati generisati kao svoj cilj", rekao je Dodik, te zaključio da su neuporedivo veća prava koja ima hrvatska zajednica u Srbiji nego prava koja Srbi imaju u Hrvatskoj.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak