Kamate niže, stanovi skuplji

RTV 08.08.2017 23:55
Kamate niže, stanovi skuplji


Stambeni krediti u poslednje vreme su jeftiniji nego ranije, ali to ne znači da će vas kupovina nekretnine izaći jeftinije.Kredit povoljniji, kamata manja, a kvadrat skuplji. Zvuči paradoksalno, ali tako je, a objašnjenje te situacije, koja je prisutna na našem tržištu nekretnina, jeste u činjenici da tržište nekretnina, kao i svako drugo, podleže zakonima ponude i tražnje.

"Povoljniji period za stambene kredite je rezultirao većim interesovanjem i onda tržište reaguje, veća je potražnja i odmah može doći i do blagog skoka cena jer i nekretninama kao i drugim tržištima cena se diktira na osnovu ponude i potražnje", kaže Dušan Uzelac, direktor i glavni urednik specijalizovanog portala kamatica.rs.

Portal gradnja.rs je nedavno radio istraživanje cena nekretnina, te su stigli do istog zaključka: kvadrat jeste nešto skuplji, upravo zbog povećane tražnje.

"Čim je veća potražnja za nekretninama neminovno je da dođe do rasta cene i po našim istaživanjima cene su porasle i do 10 odsto", kaže Igor Conić, glavni i odgovorni urednik portala gradnja.rs.

Kad se podvuče crta, dolazi se do zaključka koji odgovara onoj narodnoj: ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji. Ili ćete uzeti povoljan kredit za skuplji kvadrat, ili ćete čekati da stanovi pojeftine, rizikujući da kredit bude skuplji.

Ili, kao treća opcija, uzmete kredit kad je kvadrat najjeftiniji, pa ga refinansirate kada kamate postanu povoljnije, što je možda i najbolja opcija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak