Na oslobađanje od TV takse čeka se i po godinu dana

Radio 021 09.08.2017 00:10
Na oslobađanje od TV takse čeka se i po godinu dana


Gotovo polovina vlasnika vikendica, kuća na selu ili objekata u kojima ne troše struju i ne koriste televizor, ili je reč o socijalno ugroženim porodicama, ni posle godinu i osam meseci od uvođenja TV takse nisu uspeli da se oslobode njenog plaćanja. Kako pišu "Novosti", Radio-televiziji Srbije stiglo je više od 100.000 zahteva za oslobađanje od plaćanja TV takse, koja iznosi 150 dinara, a zaključno sa junom ove godine obrađeno je 58.757.   Više od 50.000 molbi poslato je, potvrđuju u RTS, tokom februara, marta i aprila 2016. godine, te mnogi čekaju na rešavanje duže od godinu dana. U javnom servisu žale se da im posao najviše komplikuje nepotpuna dokumentacija, u čak 60 odsto prijava, a do sada su dopunu "papira" tražili od 25.000 vlasnika.  

"Pozitivno je rešeno, odnosno oslobođeno 29.002 merila i za njih izdato rešenje, kao i dodatnih 33.600 merila za koja se ne izdaje rešenje, ali se rešava po osnovu podnetog zahteva. U poslednjoj grupi su, na primer, objekti sa više merila po stambenoj jedini", navode u RTS-u.   Za odbijanje je pripremljen 27.621 predmet, a već je uručeno njih 8.300. Služba zadužena za TV taksu poslala je 25.000 dopisa za dopunu dokumentacije, od čega su dobili tražene "papire" od 10.000 vlasnika brojila. Oni koji ne odgovore u roku od dve nedelje biće svakako odbijeni i pre daljeg razmatranja.   

Upravo u ovoj grupi, prenose "Novosti", našla se jedna građanka koja je gotovo godinu dana čekala rešenja za kuću u selu, u kojoj niko ne živi, pa je potrošnja struje na nuli. Dobila je zahtev da se dodatno izjasni da li živi u jednočlanom ili je hranilac višečlanog domaćinstva. Kako nije odgovorila u roku od 15 dana, njen zahtev je spreman za odbijanje.

  "Dokumentaciju nisam slala ni poštom, ni mejlom, već sam je predala na šalteru RTS, gde su mi rekli da je dokumentacija potpuna, a onda su se posle godinu dana setili da ipak nije. Kako nisam odgovorila u roku od 15 dana, izgubila sam mogućnost da budem oslobođena plaćanja takse za kuću u kojoj godinama nije potrošen ni kilovat struje. Znači oni sebi ostavljaju rok od godinu dana, pa i duže, a korisnicima dve nedelje", navodi nezadovoljna građanka.  

Ona smatra i da bi bilo pošteno da su sve objekte koji nemaju potrošnju struje duže od godinu dana automatski oslobodili plaćanja naknade za javni servis.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak