„Folksvagen“ proteruje dizelaše ponudom „staro za novo“ uz popust

RTS 08.08.2017 23:46
„Folksvagen“ proteruje dizelaše ponudom „staro za novo“ uz popust


Proizvođač automobila „Folksvagen“ i robne marke u njegovom sastavu uvešće gotovinske podsticaje za kupovinu po sistemu stari dizelaš za novi automobil, u okviru nastojanja da smanji emisiju štetnih gasova nakon skandala vezanog za varanje na eko-testovima.„Foklsvagen“ je naveo da će kupcima ponuditi popust na kupovinu automobila koji zadovoljavaju najnoviji standard emisije „evro 6“, a popust će biti rasponu od 2.000 evra na kompaktne automobile do 10.000 evra na SUV „tuareg“, prenosi agencija AFP.

Nemački proizvođač automobila je najavio dodatni popust od 1.000 do 2.380 evra za one koji kupuju ekološki prihvatljivija hibridna, električna i vozila s pogonom na prirodni gas.

„Foklsvagen“ „priznaje svoj deo odgovornosti za klimu i za mobilnost koja ne narušava zdravlje na nemačkim ulicama“, navodi se u saopštenju kompanije.

Potez najvećeg svetskog proizvođača automobila je prvi takav korak od prošlonedeljnog samita predstavnika vlade i čelnika automobilske industrije koji je održan povodom visokog nivoa emisije azotnih oksida (NOx) iz dizel motora.

Nakon takozvanog „dizel samita“, „Folksvagen“, BMV, „Dajmler“ i „Opel“ su obećali da će smanjiti emisije besplatnom popravkom softvera u novim vozilima i šemom „novčanih podsticaja za kupovinu novih vozila putem zamene“ za one starije od 10 godina.

Gotovinski podsticaji će važiti do kraja 2017. godine, izjavio je portparol „Folksvagena“ za agenciju AFP, dodajući da kompanija razmišlja o širenju ovog programa i van Nemačke, kako bi pokrili celu Evropu.

„Folksvagenove“ kompanije „Audi“, „Porše“, „Škoda“, „Seat“ i podružnice komercijalnih vozila predstavile su danas sopstvene verzije ovog programa, pri čemu će „Porše“ tu šemu odmah primeniti na celu Evropu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak