Hrvatska pred novom međunarodnom arbitražom

Politika 08.08.2017 07:50
Hrvatska pred novom međunarodnom arbitražom


Spor oko gradnje Pelješkog mosta između Bosne i Hercegovine i Hrvatske ponovo će biti otvoren pri čemu je moguća i međunarodna arbitraža poput one u slučaju morske granice u Savudrijskoj uvali sa Slovenijom, izjavio je danas predsednik Glavnog odbora vladajuće bošnjačke Stranka demokratske akcije (SDA) Halid Genjac, prenosi Hina.Navodi se da je Genjac najavio da će se SDA pridružiti zahtevu koji je u parlamentu BiH pokrenula opozicija da se projekt Pelješkog mosta zaustavi sve dok se ne reši otvoreno pitanje morske granice kod Neumskog zaliva.

Na vanrednoj stranačkoj konferenciji za medije u Sarajevu Genjac je kazao da BiH nikada nije dala službenu saglasnost za gradnju Pelješkog mosta, kao i da ne stoje argumenti da bi se on gradio u hrvatskim teritorijalnim vodama, jer je potez između Komarne i Pelješca, kako su procenili u SDA, zapravo podučje koje predstavlja međunarodni koridor za pristup BiH otvorenom moru.

„BiH nikada nije dala saglasnost na gradnju Pelješkog mosta. Bez toga ona je nelegalna i predstavlja kršenje međunarodnih konvencija, a posebno Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora”, kazao je Genjac, javlja Hina a prenosi Tanjug.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak