Prkose vrućinama: Radno vreme "u crvenom"

Novosti 07.08.2017 20:46
Prkose vrućinama: Radno vreme "u crvenom"


U toku trajanja najjačeg meteoalarma komunalne službe obavljaće poslove po izmenjenom režimu. Neprekidno i u punom sastavu radiće samo ekipe za hitne intervencije po graduNEUMOLjIVU letnju žegu nije lako "preživeti" ni u zatvorenom prostoru, a naročito težak zadatak imaju terenski radnici komunalnih preduzeća i radnici na građevini. Od srede je na snazi crveni meteoalarm, a specijalan režim rada po preporuci Grada Beograda trajaće najmanje do ponedeljka po podne.

- U toku trajanja crvenog meteoalarma, koji podrazumeva potencijalno izuzetno opasno vreme, primenjuje se preraspodela posla i radnog vremena, pa radnici iz prve smene dolaze na posao oko sedam ujutru, a u bazu se vraćaju do 12 časova - kaže direktor "Beokom servisa" Darko Glavaš. - Do 16 traje pauza, a radovi se nastavljaju u drugoj smeni. Posebno je povećan broj radnika "Gradske čistoće" u trećoj smeni, kako bi smeće bilo na vreme odneto.

Ekipe za hitne intervencije rade neprekidno i u punom sastavu i tokom ekstremno visokih temperatura, jer potrebe sugrađana to zahtavaju. Ipak, kako Glavaš ističe, one su specijalno obučene i obavezno sa sobom nose velike količine flaširane vode.

Za radnike, ali i sugrađane, obezbeđene su i dodatne cisterne sa pijaćom vodom.

- "Beogradski vodovod i kanalizacija" i "Gradska čistoća" obezbedili su osam cisterni, strateški postavljenih u najprometnijim delovima grada, ali i dodatnih 20, koje se nalaze na mestima gde se izvode radovi - dodaje Glavaš. - Posebno je važno da se voda ne troši nenamenski i da je sugrađani, po mogućstvu, koriste samo za osnovne potrebe.

Apel za štednju vode uputio je i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović. Kako je istakao, s obzirom na to da su visoke temperature, u određenim delovima grada je i nekoliko puta veća potrošnja vode nego inače, što dovodi do problema u vodosnabdevanju kod ostalih potrošača. - U vreme velikih vrućina moramo trošiti onoliko vode koliko je neophodno, ali je moramo i štedeti jer ćemo tako svi imati dobar pritisak i dovoljno vode - kaže Mladenović. - Sugrađani moraju da racionalno troše vodu jer je potpuno jasno da je normalno da potrošnja bude od 10 do 20 odsto veća kada su ovako visoke temperature, ali nikako u ovim razmerama kakve su sada.

Kako kažu iz JKP "Vodovod i kanalizacija", nisu planirane restrikcije, a, osim visoke potrošnje, tipične za ovo doba godine, i prekomerne u obodnim delovima grada, većih problema nema.

Problem sa prvom zonom pritiska u četvrtak je rešen, pa stanovnici viših delova Žarkova i Čukarice ne bi trebalo da imaju poteškoća sa umanjenim pritiskom - kažu iz "Vodovoda".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak