Hrvati razbesneli region, udruženo se "svete"

B92 07.08.2017 12:03
Hrvati razbesneli region, udruženo se "svete"


Odluka Hrvatske da poveća takse za uvozno voće i povrće sa 12 na 270 evra izazvala je burno negodovanje u regionu. Zbog toga je zakazan i hitan sastanak.Zvaničnici Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova sastaće se sutra u Sarajevu kako bi dogovorili zajedničku reakciju na odluku Hrvatske da poveća takse za uvozno voće i povrće.

Jedna od mogućih odluka na sastanku, kako se spekuliše, mogle bi biti i recipročne mere.

Hrvatska je pravilnikom propisala uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja, nego do sada, i utvrdila 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, smatra da je odluka Hrvatske suprotna principima slobodne trgovine.

“Mere Hrvatske su diskriminatorske, ne samo za države regiona nego i za Tursku i još neke zemlje”, rekao je Šarović.

On smatra da će poskupljenje fitosanitarne inspekcije umanjiti konkurentnost bosansko-hercegovačkih izvoznika i omogućiti dominantan položaj hrvatskim proizvođačima.

Vlasti u BiH pod pritiskom su domaćih proizvođača koji traže hitnu reakciju i uvođenje recipročnih mera.

“Onako kako su oni uveli mere prema nama i povećali takse, tako moramo i mi uvesti mere prema Hrvatskoj. Ako su oni nama uveli i povećali takse, isto to moramo učiniti i mi u BiH za robu koja dolazi iz Hrvatske. Hrvatska bi u tom slučaju bila više oštećena nego što smo mi sada. Oni nekoliko puta više izvoze u BiH nego što BiH izvozi u Hrvatsku, odnosno zemlje EU”, rekao je predsednik Udruženja voćara Republike Srpske, Dragoja Dojčinović.

Premijer Srbije, Ana Brnabić, smatra da Evropska komisija (EK) mora reagovati jer je hrvatska odluka o povećanju taksi na uvozno voće i povrće, kako tvrdi, prekršaj u smislu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ministar trgovine, Rasim Ljajić, kazao je za Dnevni Avaz da Srbija već radi na pripremi određenih zaključaka koji bi trebalo da budu usvojeni na sastanku u Sarajevu.

“Naš cilj nije da zaoštravamo situaciju već da dijalogom rešimo problem. Ako to ne uspemo, onda ćemo zajednički delovati, jer se radi o drastičnom kršenju SSP-a. U tom sporazumu jasno stoji da od dana stupanja na snagu ne sme biti novih carina, nameta i povećanja postojećih”, tvrdi Ljajić.

Hrvatski zvaničnici su objasnili da je reč o zaštiti domaćih proizvođača i da povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja Hrvatska nije prekršila SSP.

Predstavnici hrvatskog Ministarstva poljoprivrede saopštili su da nije reč o vancarinskoj barijeri već o naknadama za inspekcijski nadzor.

Oni su dodali da detaljna kontrola na granicama košta i zahteva širi obim posla, kao i veći angažman graničnih inspektora.

Iz Ministarstva tvrde da je odluka o visini naknade za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima pravo svake države članice Evropske unije (EU).

Zajednički apel BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova već je upućen Evropskoj komisiji (EK).

Potpredsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, Nemanja Vasić, kazao je da su BiH i druge zemlje regiona spremne da zajednički deluju prema EK i Hrvatskoj, ali da nije optimista u pogledu pravovremenog odgovora.

“Sve bi moglo biti kasno, jer će sezona povrća potrajati još oko dva meseca, dakle onoliko koliko bi EK mogla razmatrati našu primedbu. Mi ćemo uputiti dopis i Hrvatskoj, ali ne verujem da će Hrvatska ekspresno postupiti po našem zahtevu”, smatra Vasić.

Sporna hrvatska mera tako bi mogla ostati na snazi upravo onoliko vremena koliko će poljoprivrednom sektoru te države biti potrebno da bez konkurencije iz zemalja okruženja plasira svoje proizvode na sopstveno tržište.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak