Могуће економске контрамере Хрватској

РТВ 06.08.2017 23:26
Могуће економске контрамере Хрватској


Министар трговине Расим Љајић рекао је данас да ће, уколико се са хрватском владом не нађе решење у вези са мерама увећавања такси за српску робу које је та земља недавно увела, следећи корак бити - обраћање Европској комисији и, евентуално, контрамере.Други корак је, каже, ревидирање ових мера и усаглашавање цена ових такса са ценама које важе у ЕУ.

Како је закључио, ово што је Хрватска урадила, "ову врсту протекционизма ће платити, пре свега, хрватски потрошачи, јер ће куповати робу која ће бити скупља од оне робе која је до сада увожена у Хрватску".

Хрватски министар: Мера за 168 земаља, не само за регион

Уочи састанка регионалних министара у Сарајеву, хрватски министар пољопривреде Томислав Толушић каже да се хрватска мера на увоз пољопривредних производа односи на укупно 168 земаља света, а не само на земље у окружењу, али додаје да је спреман на разговор.

"Ни у ком случају није била интенција наношење штете суседним земљама. Жао ми је ако се то исполитизирало, то дефинитивно тако није требало бити", рекао је он, преноси Н1.

Он сматра да не постоје разлози за противмере Србије.

"Очекујем да ћемо сести са министрима из суседних земаља кроз недељу или две и да ћемо видети тачно у чему је проблем. До сада смо добили само приговор Србије и видећемо шта се може направити по том питању", рекао је Толушић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић рекао је јуче да још нема формалног одговора Европске комисије на жалбу Србије, поводом мера Хрватске на увоз пољопривредних производа из Србије, али на основу неформалних информација, Брисел сматра да се ради о кршењу Споразума о стабилизацији и придруживању.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak