"Zvezda smrti“ može da zbriše Zemlju za dva minuta

B92 06.08.2017 23:23
"Zvezda smrti“ može da zbriše Zemlju za dva minuta


Istraživači sa Državnog univerziteta iz Australije zabrinuti su što „zvezda smrti“, koja se neverovatnom brzinom približava našoj planeti, može da uništi Zemlju u ekordonom roku, prenosi Sputnjik.Stručnjaci su tokom dugoročnih posmatranja došli do tužnog zaključka — stanovnicima planete preti velika opasnost. Takozvana „zvezda smrti“ može da uništi planetu za nekoliko minuta.

To smrtonosno telo, čiji je naučni naziv HIP 85605, kreće se pravo prema Zemlji.

Stručnjaci ističu da će taj svemirski objekat proleteti kroz Ortov oblak (pretpostavljeni sferni oblak kometa koji se nalazi na spoljnoj granici Sunčevog sistema na razdaljini od 2.000 do 100.000 AJ od Sunca), a zatim će krenuti prema Zemlji.

Od siline udara sa njim formiraće se ogromna količina različitih asteroida od kojih će neki krenuti prema Zemlji.
Kada se zvezda (HIP 85605) približi Ortovom oblaku, gravitaciono privlačenje i potisak zvezde mogli bi da budu dovoljno snažni da pošalju komete ka unutrašnjem Sunčevom sistemu. To su komete koje su nekada bile u orbiti Oblaka. Te pretnje poznate su kao Nemezis ili zvezde smrti.
Istraživanja su pokazala da od 42 zvezde koje imaju potencijal da priđu na udaljenost od dva parseka (6,5 svetlosnih godina) od našeg Sunca, HIP 85605 ima najviše šanse da stigne u našu blizinu.IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak