Додик: Страдање Срба скривано у социјалистичкој Југославији

RTS 06.08.2017 23:15
Додик: Страдање Срба скривано у социјалистичкој Југославији


Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је усташки злочин у околини Бихаћа у лето 1941, када је убијено 12.000 људи, био део осмишљеног пројекта ликвидације Срба. Страдање Срба, које је било скривано у социјалистичкој Југославији, било је драматичних размера, рекао је Додик уочи помена за 12.000 убијених Срба, жртава усташког терора у Гаравицама код Бихаћа, преносе бањалучки медији.Додик је рекао да је пројекат ликвидације Срба заживео у првим месецима усташке владивне и напомиње да је то био део организованог пројекта Хрвата тога времена, да једну трећину Срба побију, једну трећину покрсте, једну раселе.

"За ове Србе је, нажалост, било предвиђено да буду сви побијени. Тиме је промењена етничка структура овога краја, овде су убијени не само Срби из Бихаћа, који су тада били већина у овом граду по статистикама, него су довођени и са простора данашње Хрватске, а посебно са простора Плитвичких језера, где је значајна заједница Срба била, да би били побијени на многим другим местима, на Јадовном и на Пагу. Касније у Јасеновцу", истакао је Додик. 

Треба додати, каже и Шушњар, Јасеновац, Глину, Пребиловце и многа друга места где су Срби страдали под усташком камом.

Он је рекао и да је страдање Срба у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" 1995. био завршни чин етничког чишћења Срба из Хрватске, што је део идеологије и званичне политике још од Независне Државе Хрватске која је у време Другог светског рата веома транспарентно уништавала, прекрштавала, убијала и исељавала Србе.

Према Додиковим речима, "Олуја" је резултат политике режима Фрање Туђмана који није дозволио било какву могућност да се Срби осећају сигурним на простору Хрватске коју је он покушао да направи независном државом.

"Та независна држава Фрање Туђмана асоцирала је многе Србе на независну усташку државу, тако да је то био резултат управо страха који је владао код српског народа, траума које је доживео у Другом светском рату", поручио је Додик.

Напоменуо је да је Хрватска од 1995. године под влашћу Фрање Туђмана, етнички очишћена, без права Срба на имовину, без права да се врате, без обзира што је постала чланица ЕУ.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak