Beograd topliji od Majamija, Havane..."Ne može da se diše"

B92 05.08.2017 19:10
Beograd topliji od Majamija, Havane..."Ne može da se diše"


Beograd je danas bio topliji od Atine, Ibice, Havane i Majamija, sudeći po najvišim najavljenim dnevnim temperaturama objavljenim na sajtu "Akuveder".Kako prenosi "Blic", prema podacima ovog poznatog meterološkog servisa, Beograd je sa maksimalnom prognoziranom dnevnom temperaturom od 41 stepen, prestigao Atinu (najavljeno do 39 stepeni), Ibicu (do 32), ali i Havanu (do 33), Majami (do 33), i Bangkok (do 33).

U Beogradu je oko 15 sati bilo 38 stepeni po čemu je prestonica Srbije bila na šestom mestu od 143 popularna svetska grada koje poredi sajt "Tajm end dejt", dok su ispod Sofija, Rim, Madrid, Barselona, Bejrut, Kairo, Lisabon, Ankara, Las Vegas...

U izjavi za AP agent za nekretnine iz Beograda Saša Jovanović opisuje vrućinu: "Ovo je jednostavno previše. Ponekad mi se čini kao da ne mogu da dišem".

Agencija navodi da je ekstremna vrućina u Italiji, delovima Francuske i Španije kao i na Balkanu izazvala na desetine šumskih požara, oštetila useve, povećala potrošnju struje i vode.

Vlasti u nekim područjima izdale su ograničenja u saobraćaju i zabranila rad na otvorenom jer su temperature dostizale i 40 stepeni.

U Španiji je meteorološka služba upozorila da će temperatura u 31 od 50 provnicija dostići i do 44 stepena. U Sloveniji su, prema navodima nadležnih, početkom ove nedelje zabeležena prva "tropska noć" na visini od 1.500 metara kada je temperatura prešla 20 stepeni tokom noći, navodi AP.

Agencija navodi da su vlasti i u drugim zemljama apelovale na građane da ostanu u zatvorenom prostoru i da konzumiraju puno tečnosti, a da je Institut za javno zdravlje u Beogradu izdao uputstvo u kojem se građanima savetuje da na prozore stave mokre peškire ako nemaju klima uređaj i izbegavaju fizički napor i alkohol.

Hrvatske vlasti apelovale su na hiljade turista da budu oprezni dok putuju i na plažama, prenosi američka agencija.

Takođe navodi da su najmanje dve osobe izgubile život zbog posledica vrućine - jedna u Rumuniji, a druga u Poljskoj - dok su mnogi prebačeni u bolnicu nakon što su pretrpeli toplotni udar, sunčanicu ili su imali druge zdravstvene tegobe vezane za ekstremne vremenske uslove.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak