Oganj s neba i zemlje: Požari zahvatili gotovo sve delove Makedonije

Novosti 05.08.2017 07:52
Oganj s neba i zemlje: Požari zahvatili gotovo sve delove Makedonije


Od enormno visokim tempeeraturama vazduha koje danima prelaze 42 stepena u gotovo svim delovima Makedonije besne požari, saopšteno je iz Centra za upravljanje krizama (CUK) u SkopljuPod enormno visokim tempeeraturama vazduha koje danima prelaze 42 stepena u gotovo svim delovima Makedonije besne požari, saopšteno je iz Centra za upravljanje krizama (CUK) u Skoplju. Podmetnuti požar u kanjonu Matka, nadomak glavnog grada Makedonije je lokalizovan, ali vatrena stihija koja dve sedmice bukti u Poreču kod Makedonskog Broda, u centralnom delu zemlje, proširena je na šumske predele iznad sela Korita u opštinama Brvenica i Gostivar na zapadu. 
 
Najkritičnija situacija je i dalje kod porečkog sela Trebovlje. Uprkos angažmanu za gašenje požara sa zemlje, uključivanjem i pripadnika pešadijskih jedinica Armije Makedonije (ARM) iz Kičeva i iz vazduha - avionima i helikopterima, razbuktana vatrena stihija se opasno širi. 
 
Gori i šuma i kod sela Studeničani i Bojane. U planinskom delu jugozapada Makedonije gori šuma kod mesta Lutoec, zatim Zmijarnik, Rasteš, Jasikoec, Zagrad. Ponovo je aktiviran požar i kod sela Devič. 
 
U opštini Kruševo, kako je potvrđeno iz CUK, aktivan je požar aktiviran na Ilindan, u ataru sela Podvis koji se širi prema mestima Lokveni, Aldanci i Norovo. Vatra gori i kod sela Železna Reka nadomak Kruševice. 
 
U regionu Povardarja od 1. avgusta vatra ponovo gori na teško dostupnim vrletnim padinama planine Gornje Jakupice. Obnovljen je i požar kod sela Bogomila i Crven Dol u centralnom delu zemlje. Šumski požar od četvrtka uveče bukti i u ataru sela Drenovo, na lokalitetu Drenovska Korija. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak