Svaki četvrti stanovnik Srbije siromašan, a socijalne karte ni u najavi

Radio 021 05.08.2017 06:48
Svaki četvrti stanovnik Srbije siromašan, a socijalne karte ni u najavi


Statistika pokazuje da je stopa siromaštva u Srbiji među najvišim u Evropi, ali u Vladi različito razmišljaju o potrebi izrade socijalnih karata kojima bi detektovali i pomogli najugroženije slojeve društva.Kao jedan od razloga zašto to do sada nije urađeno mogao bi se navesti onaj Rasima Ljajića, prema čijim rečima bi za izradu bilo potrebno oko 30 miliona evra, a rezultati koji bi se time dobili bili bi "pod znakom pitanja". Međutim, na pitanje "Danasa" da li se i dalje razmišlja o uvođenju socijalnih karata iz resornog Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja stigao je potvrdan odgovor.
 
"Kada bude uveden sistem socijalnih karata, korisnici socijalne pomoći neće morati da obilaze desetak šaltera i skupljaju dokumentaciju neophodnu za dobijanje dečjeg dodatka, novčane pomoći i ostalih socijalnih davanja. Naše ministarstvo upravo radi na zakonskoj regulativi koja će omogućiti da se napravi takav registar socijalnih osiguranika koji će biti promptno ažuriran, kako se podaci o licu ili licima budu menjali. Ti podaci biće ukrštani sa drugim bazama i kada se to uredi, ljudi koji su korisnici socijalne pomoći i drugih ovakvih prava će ta svoja prava realizovati znatno lakše, brže i sa neuporedivo manje administrativnih i proceduralnih zahteva", kažu u Ministarstvu za rad.
 
Stručna javnost je kategorična u oceni da socijalne karte moraju da budu urađene, a dva glavna razloga za to su im da bi time vlastodršci ozvaničili broj siromašnih sugrađana i nesposobnost da se uradi tako velik posao.
 
Ekonomski analitičar Branko Pavlović za "Danas"ističe da svi parametri jasno ukazuju na to da je u Srbiji neophodno sačiniti socijalne karte.
 
"Argument da je to skupo je neprihvatljiv. Za sve što vam je potrebno nužno je izdvojiti novac, pa ako bi se gledalo samo kroz tu prizmu, sve je onda skupo. Suština je u tome da li bi se izrada socijalnih karata isplatila ili ne. Definitivno je da bi to bilo korisno. Na taj način jasno bi bile utvrđene kategorije građana koje su zaista siromašne. Novac koji bi se u tom slučaju izdvajao za socijalnu pomoć bi bio racionalno raspoređen, odnosno pripao bi onima kojima je i zaista potreban. Njihov život bi se olakšao a i za državu bi bilo korisno da zna u koje regione treba ulagati kako bi se postigao ravnomerni razvoj i smanjilo siromaštvo", ukazao je on.
 
Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga", Željko Veselinović kaže da je jasno da država ne želi da prizna koliko siromašnihima jer bi to bio politički poraz.
 
"Ne bi više mogli da se fingiraju podaci o životnom standardu građana kao što se radi sada. To je od izuzetnog značaja, jer bi pokazalo ne samo koliko ima siromašnih sugrađana, već koliko njih je zaista nezaposleno te sa koliko novca raspolažu a koliko im je zaista potrebno", poručuju Veslinović.
 
On navodi da bi samohrani roditelji i oni koji su jedini zaposleni u svojoj porodici bili pošteđeni od otpuštanja, te da bi oni koji zaista ne mogu da plate račune dobijali subvencije.
 
Ističe da je Srbija zemlja sa najvećom stopom siromaštva u Evropi, sa najvećim brojem nezaposlenih i najnižim primanjima, te je Vlada Srbije dužna da u najkraćem roku izradi socijalne karte i da na taj način bar malo olakša egzistenciju građanima. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak