Beogradski autobusi kao saune

B92 03.08.2017 22:38
Beogradski autobusi kao saune


Ni treći vreli talas koji je zahvatio prestonicu od početka leta nije "naterao" gradske prevoznike da uključe klima-uređaje u vozilima, a pokvarene da poprave.Kako pišu Večernje novosti, uprkos temperaturama koje na asfaltu prelaze 40 stepeni, i sa tropskim noćima, kada se živa u termometru ne spušta ispod 20. podeoka Celzijusove skale, Beograđani se danima "kuvaju" u autobusima, trolejbusima i tramvajima.

Pritužbe na rad rashladnih uređaja stižu sa svih strana. Građani se žale na neklimatizovane autobuse GSP, ali i privatnih prevoznika. Svesni da će "skapavati" na putu do kuće po užarenoj zvezdi, izbegavaju vozila koja na stajališta pristižu sa otvorenim prozorima.

"Da stari autobusi nemaju klimu svi znamo, ali mi najteže pada kada uđem u novi "Solarisov", gde je 100 stepeni. Rashladni sistem ne radi na novim vozilima na linijama 16, 23, 95, 27. Ubeđen sam da klime ne uključuju po direktivi, kako bi uštedeli na gorivu", priča Branko D.

Situacija je slična na svim linijama, pa je tako svako treće vozilo neklimatizovano. Sa peškirima oko vrata i otvorenim prozorima voze i vozači na linijama 47, 59, 94, 18, 35, 89, 50, 53,...

"I po tri puta izađem iz prevoza na vazduh kako mi ne bi pozlilo. Čekam u nadi da će doći neki klimatizovani, pa propuštam autobuse. Zato do Miljakovca putujem i po sat i po, kada su ove vrućine", priča Milica S.

Ista situacija je i na prigradskim linijama ka Obrenovcu, Lazarevcu, Mladenovcu i Sopotu, koje održava SP "Lasta". Iako je letnji red vožnje i polasci su znatno smanjeni, putnike prevoze neklimatizovani autobusi.

Beograđani žalbe na račun neklimatizovanih vozila mogu da upute "Beokom servisu". Takođe, mogu da se žale i Sekretarijatu za javni gradski prevoz na mejl: info.saobracaj@beograd.gov.rs, čiji bi inspektori trebalo da kontrolišu rad klima-uređaja u vozilima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak