Savski most – do Lida ili do Ade?

Politika 03.08.2017 15:28
Savski most – do Lida ili do Ade?


Stari tramvajski most trebalo bi da bude izmešten sledeće godine, kada počne gradnja novog. – Prvi rezultati glasanja pokazali da najviše građana konstrukciju vidi kao vezu Novog Beograda sa Velikim ratnim ostrvom ili sa ČukaricomOno što Nemcima nije pošlo za rukom – da Stari savski most sruše – neće uraditi ni gradske vlasti. Da će čelični gorostas, koji je spasao učitelj Miladin Zarić, biti samo sklonjen sa lokacije na kojoj se trenutno nalazi, i da će njegovu sedamdesetpetogodišnju „stražu” nad Savom preuzeti moderniji i veći „brat blizanac” jasno je već više od mesec dana. Projekat novog mosta predstavljen je 15. juna i najavljeno je preseljenje postojeće konstrukcije.

– Most bi sa sadašnje lokacije trebalo da bude izmešten sledeće godine, ali tek kada počne gradnja novog koji će svojom pozicijom i oblikom da čuva sećanje na Stari savski most – precizira za „Politiku” Milutin Folić, glavni gradski urbanista.

Razlog za uklanjanje postojeće konstrukcije, za one koji tu ideju zagovaraju, jeste to što je – prevaziđena. Most koji je sagrađen još u doba okupacije, prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, nije dovoljno bezbedan, mali je da izdrži povećane saobraćajne potrebe, a i ne uklapa se u viziju modernog Beograda čiji je simbol projekat „Beograd na vodi”. Njegov istorijski značaj je, međutim, nesporan. Zato će i biti sačuvan i premešten na neko drugo mesto

Gde će to biti, odlučivaće građani. Ali, uprkos buri koju je podigla odluka o uklanjanju, čini se da je njihova zainteresovanost za buduću sudbinu mosta ipak nedovoljna. Zato su rezultati ankete Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima „Beokom servis” i posle pet dana glasanja daleko od reprezentativnih, iako možda pokazuju u kom pravcu Beograđani razmišljaju.

Nigde nije navedeno do kada će građani moći da biraju, ali presek glasova od prošle srede pokazuje da Siniša Mali koji je predložio da most spoji Lido sa Zemunom ima razloga za zadovoljstvo jer se najviše učesnika – 23, izjasnilo da je most najkorisniji za povezivanje sa Velikim ratnim ostrvom. Sledeća koja se najbolje kotira jeste ideja da se konstrukcija postavi između Ade i Novog Beograda, i za nju je do sada glasao 21 građanin. Da je najbolje da most ostane gde je i sada misli šest glasača, dok je za preseljenje van Beograda njih petoro, a ostali predlozi imaju samo po jedan ili dva glasa.

Nešto drugačiji rezultat pokazala je anketa koju je nedavno sproveo portal „Beobild” na uzorku od 125 građana. Najviše onih koji su glasali na ovom sajtu smatra da most treba pokloniti nekoj drugoj opštini u Srbiji. Za tu opciju izjasnilo se 40 odsto glasača, dok je sledeća najpoželjnija varijanta da most Adu poveže sa Blokom 70. Manje glasova dobili su ideja Malog i predlog da se most iseli na neku sasvim treću gradsku lokaciju. Nekolicina je za to da ova građevina završi u starom gvožđu.

Ovaj mali referendum mogao bi da ima smisla jedino posle sprovođenja opsežnih analiza koje bi pokazale kako će se most demontirati, premestiti na novu lokaciju, kao i da li je preseljenje uopšte isplativo.

Podigli ga Nemci

Stari savski most projektovala je i izgradila nemačka firma „C. H. Jucho” iz Dortmunda. Bilo je predviđeno da se postavi na Tisi kod Žablja, ali su posle rušenja Mosta kralja Aleksandra Prvog (na njegovim stubovima danas je Brankov) u aprilskom bombardovanju promenili odluku i 1942. ga izgradili na postojećoj lokaciji. Za vreme okupacije nosio je naziv „Princ Eugen”, a posle rata Beograđani su ga prozvali Nemačkim mostom. Od nacističkog miniranja 1944. spasao ga je učitelj Miladin Zarić tako što je presekao žice dinamita.

Na mostu dužine oko 400 metara šine su postavljene osamdesetih godina 20. veka. Poslednja rekonstrukcija bila je 2008. godine. Pre tri godine Udruženje „Imamo plan” predložilo je Skupštini grada da most ponese ime Miladin Zarić zbog njegovog herojskog čina. Početkom godine nadležna komisija nije prihvatila niti odbila predlog tog udruženja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak