Četiri sata razgovora o putu Srbije u EU

RTV 03.08.2017 07:09
Četiri sata razgovora o putu Srbije u EU


Srbija je posvećena tome da nastavi marljivo da radi na približavanju EU, istovremeno ostajući snažno posvećena očuvanju svoje nezavisnosti, suvereniteta i vojne neutralnosti, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa direktorkom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Spoljnopolitičkoj službi EU Anđelinom Ejhorst.Kako je saopštila pres služba predsednika Srbije, Vučić i Ejhorst su razgovarali duže od četiri sata o svim važnim pitanjima za Srbiju i o putu Srbije u Evropsku uniju.

Analizirali su situaciju u regionu i saglasili se oko činjenice da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu najvažniji preduslov za ekonomski napredak.

Srpski predsednik i evropska zvaničnica dotakli su se svih teških pitanja, kao što je dijalog Beograda i Prištine i odnos Srbije prema Rusiji, navodi se u saopštenju.

"Srbija je posvećena tome da nastavi marljivo da radi na približavanju EU. U isto vreme, Srbija ostaje snažno posvećena očuvanju svoje nezavisnosti, suvereniteta i vojne ne

Srbija će čuvati nezavisnost i suverenost u odlukama

Vučić je ranije danas u razgovoru sa Frankom Fratinijem rekao da će Srbija bez obzira na sve veće pritiske različitih strana nastaviti uporno da čuva i štiti svoje političke postulate, svoju nezavisnost i suverenost u donošenju važnih odluka.

Vučić i predsednik Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Fratini, koji su se sastali danas, razgovarali su o situaciji u regionu, evropskom putu i odnosu Srbije sa velikim silama.

Fratini je istakao da je najvažnije da Srbija zadrži ulogu faktora stabilnosti u regionu i dodao da će tokom mandata predsednika Aleksandra Vučića Srbija takvu poziciju zadržati, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

On je izrazio uverenje da će Srbija biti u stanju da postigne važne rezultate na planu približavanja EU i naglasio da će najveći izazov biti očuvanje politike koju je Srbija tako dugo gradila i po kojoj je postala prepoznatljiva.

Kuburović sa Fratinijem

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se sa Fratinijem sa kojim je razgovarala o daljim aktivnostima Ministarstva pravde u okviru Poglavlja 23, a koje su usmerene na jačanje nezavisnosti i odgovornosti sudija i tužilaca.

Ministarka Kuburović i Fratini su se usaglasili da je jedan od neophodnih uslova za dalji napredak Srbije ka EU, uspešna reforma pravosuđa koja mora uspostaviti jaku nezavisnost i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija.

Fratini je istakao da je jedan od uslova za to jačanje Pravosudne akademije, koja treba da postane jedini ulaz za izbor sudija i tužilaca u pravosuđe, kao i stub njihovog stručnog i profesionalnog usavršavanja.

On je naglasio da će Evropska komisija pozdraviti svaku proaktivnu ulogu Srbije, koja ona preduzima u oblasti jačanje vladavine prava i nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa i naglasio da se ne može insistirati na nezavisnosti, bez insistiranja na odgovornosti, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Govoreći o izmenama Ustava, ministarka pravde je rekla da je u toku širok konsultativni proces u vezi sa njegovim izmenama, koje su usmerene na promenu načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija, a u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa.

Ona je istakla da Ministarstvo pravde neće formirati finalni nacrt tih izmena bez stručnog mišljenja Venecijanske komisije.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, ministarka Kuburović i Fratini razgovarali su i o mogućnosti uspostavljanja posebnih grupa za borbu protiv korupcije i pranja novca u sportu, kakve postoje i u Italiji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak