Letujete na Eviji? Saznajte po čemu je jedinstvena na svetu

B92 02.08.2017 18:36
Letujete na Eviji? Saznajte po čemu je jedinstvena na svetu


Skriveno na jugoistočnom delu ostrva Evija među lavirintima stena koje se uzdižu iznad Egejskog mora, nalazi se malo selo Antija.U krugu od 40 kilometara ovde nema ni hotela, ni restorana, a toliko je udaljeno od civilizacije, da ga nema čak ni na Google mapama.

Ali ako vas nekim čudon put nanese na obronke planine Ohi, čućete neki neobičan "cvrkut" iz daljine. To je jezik stanovnika Antije, kojim se služe već hiljadama godina, kako bi se dovikivali s brda na brdo.

Jezik sfirija jedan je od najređih i najugroženijih jezika na svetu. Reč je o jeziku koji se služi isključivo zviždukom. Razumeju ga samo pastiri i poljoprivrednici iz Antije koji su ga ponosno vekovima prenosili s kolena na koleno.

Međutim, u poslednjih nekoliko decenija, broj stanovnika Antije pao je sa 250 na 37, a kako najstariji zviždači gube zube, više ne mogu da izraze najviše tonove potrebne za sporazumevanje. Danas je ostalo samo šest ljudi na planeti koji "govore" ovim nemuštim jezikom.

Niko ne zna kako je jezik nastao. Neki stanovnici spekulišu da je potekao od persijskih vojnika koji su se u njihovim planinama borili pre oko 2.500 godina. Drugi misle da je nastao u doba Istočnog Rimskog Carstva kao tajni način alarmiranja stanovništva na nadolazeće pirate ili neprijatelje iz susednih sela.

Čak se smatra da je u doba drevne Atine uvek upošljavan po jedan zviždač u Antiji da s visina upozorava na dolazak neprijatelja.

Letujete na Eviji? Saznajte po čemu je jedinstvena na svetu

Zanimljivo je da je moderni svet otkrio sfiriju tek 1969. kada se jedan avion srušio u brda iza Antije. Spasilačke službe tražile su nestalog pilota i čuli pastire kako se sporazumevaju svojim tajnim zviždukom.

Dimitra Hengen, grčka lingvistkinja, smatra da je sfirija zapravo verzija govornog grčkog, samo u zvižduku, budući da slova i slogovi odgovaraju određenim tonovima i frekvencijama. Zbog razlika u zvuku koji čovek proizvodi govorom i zviždukom, oni koji se služe sfirijom mogu da se sporazumevaju na udaljenosti od čak četiri kilometra.

Možete zamisliti koliko je to korisno, ako imate u vidu da su struju i vodovod dobili tek pre 30 godina, a da telefone još nemaju.

Danas postoji oko 70 jezika u svetu koji se zasnivaju na zviždanju i sva su zastupljena u nekim udaljenim planinskim selima. Na kraju krajeva, lakše je skupiti usne i zube i zviznuti, nego se teturati niz i uz padine, svaki put kad hoćete da pozovete komšiju na čašicu uza. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak