Tokio - Zaplovite u grad budućnosti i dobre organizacije

Pink 02.08.2017 16:48
Tokio - Zaplovite u grad budućnosti i dobre organizacije


Red i čistoća prvo su što stranci primete u japanskoj prestonici.Glavni grad Japana, Tokio, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Red, disciplina i čistoća su svuda gde se čovek okrene. Turiste po dolasku na aerodrom Narita prvo oduševi što je "sve na svom mestu".

Japanci se, jednostavno, pridržavaju pravila. Jedan od primera je i to što, ukoliko posetite Tokio, primetićete da svi stoje na levoj stani pokretnih stepenica, kako bi oni koji žure, mogli proći desnom stranom. Ovaj red može da poremeti samo poneki stranac, ali vrlo brzo i turisti uvide da bi trebalo da stanu na levu stranu.

Velike zgrade krase ovaj japanski grad. One sa visine izgledaju kao lego kockice, koje su naređane u jednom prostoru. Retko se mogu videti kuće i dvospratnice, a češće se radi o oblakoderima. Tokio je metropola koja se sastoji od 26 gradova, šest gradića i osam sela, koji su tokom vekova srasli u jedno i prostire se na preko 2.000 kvadratnih kilometara, te obuhvata čak dva lanca ostrva koja se protežu do 185 kilometara od centra grada.

Tokio je podeljen u 23 opštine, koje imaju svoje gradonačelnike i svoju upravu, a širi grad obuhvata i četiri nacionalna parka. Iako mnogi smatraju da je grad sa najviše stanovnika u svetu Meksiko siti, rekorder je Tokio za koji kažu da ima preko 40 miliona stanovnika, koji poseduju čak 15 miliona automobila. 

Tokio - Zaplovite u grad budućnosti i dobre organizacije

Za razliku od nekih evropskih gradova koji, kao Beograd, nemaju metro, Tokio ima čak devet linija podzemne železnice, koja povezuje sve delove mnogoljudnog grada. Skoro ceo grad sastoji se od nadvožnjaka, na kojima je auto-put ili železnička pruga, kako bi na tlu sve funkcionisalo besprekorno, bez zastoja. 

Stanovi u Tokiju su veoma mali, od 15 do 35 kvadratnih metara, a strancima se mogu učiniti malim i restorani i kafići. 

Grad raznovrsnih automobila, ni trunke smeća na ulici

Na autoputu nije moguće videti bilo kakvo đubre na kolovozu ili pored njega - trake kao da su očišćene i od svakog zrna peska i prašine. Takođe se, kako na autoputu, tako i u samom gradu može uživati u novim automobilima, koji su čisti. Gotovo nije moguće naići na dva ista vozila - sva su drugačija, iako od istog proizvođača, jer Japanci vozila menjaju na svakih par godina, pošto im to razne pogodnosti oko poreza i osiguranja, omogućavaju. U samom gradu, iako vrvi od ljudi kao u mravinjaku, nije moguće videti nered, pretrčavanje ulice van pešačkog prelaza ili na crveno svetlo. Na svakom ćošku stoje kante za otpatke, ali ne jedna, već više njih, jer Japanci i na ulici sortiraju svoj otpad.

Tokio - Zaplovite u grad budućnosti i dobre organizacije

Druga najviša građevina u Tokiju je Tokyo Tower visok 332,5 metara, sa restoranima na 150 i 250 metara visine. Treba znati da je u izgradnji najviši toranj na svetu pod nazivom Sky Tree (Nebesko drvo), koji će biti visok neverovatnih 634 metra.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak