Kako očistiti klima uređaj u automobilu

N1info 01.08.2017 16:05
Kako očistiti klima uređaj u automobilu


Šta kada vazduh iz ventilacionih otvora počne da smrdi? Klima uređaj može da bude veoma opasan, ne samo zbog naglih promena temperature prilikom izlaska iz automobila, već i zato što se u njemu javljaju razni mikroorganizmi koji stižu do pluća putnika.Mnogi vozači ni ne pomišljaju na redovno održavanje klima uređaja, čekajući prve simptome, kao što su prestanak hlađenja ili pojava veoma neprijatnog mirisa. U slučaju slabijeg hlađenja, problem je tehničke prirode i uglavnom treba posetiti majstora.

Međutim, šta kada vazduh iz ventilacionih otvora počne da smrdi? Možemo li sami nešto da uradimo?

Srž problema

Rashladni sistem je izuzetno pogodno mesto za razvoj raznih mikroorganizama, pa se savetuje njegovo čišćenje najmanje jednom godišnje. Isparivač je glavni krivac – na njemu se tokom korišćenja klima uređaja javlja kondenzacija, a gde ima vode ubrzo se javljaju i bakterije, alge, buđ... Odatle se ove „kolonije“ šire dalje.

Simptomi

Neprijatan miris je siguran znak da nešto nije u redu. Ne zavaravajte se time što je smrad, na primer, prisutan samo prvih nekoliko minuta rada klime ili nakon njenog isključivanja. Razni mikroorganizmi su sigurno tu, a ventilator ih konstantno uduvava u kabinu.

Rizik

Smrad je najmanji problem. Stručnjaci tvrde da vazduh koji stiže iz klima uređaja „okupiranog“ od strane mikroorganizama predstavlja rizik po zdravlje, uključujući pojavu raznih alergija. Tu su i iritacija grla, očiju, nosa, otežano disanje, suvi kašalj...

Rešenje

Najbolje rešenje jeste profesionalna dezinfekcija u nekom od servisa koji se time bave. Cene se kreću od 3.000 do 3.500 dinara (ponekad i više). U servisima uglavnom koriste poseban uređaj u koji se natoči dezinfekciona tečnost (ili dve vrste dezinfekcionih tečnosti), nakon čega taj uređaj unutar zatvorenog automobila sa uključenom klimom i recirkulacijom počinje da ispušta paru koja je u stanju da stigne do najskrivenijih delova ventilacionog i rashladnog sistema.

Obavezno treba promeniti i filter kabine (polen filter). Čišćenje može da traje od pola sata naviše. Razgovarali smo sa nekoliko vozača koji su koristili usluge raznih servisa - svi su bili zadovoljni uslugom i to na duži rok.

Cenom nisu baš zadovoljni, ali smatraju da je bolje dati više novca i dobiti garanciju, nego kupiti sprej za 400 dinara koji će samo ublažiti problem ili će se neprijatan miris javiti nakon dve-tri nedelje.

Uradi sam

Ukoliko vam je cena servisa previsoka, možete sami da se pozabavite ovom problematikom. U prodavnicama auto delova i auto kozmetike možete da nađete razna sredstva za čišćenje klima uređaja.

Postoje razne pene koje se uz pomoć dugačke cevčice ubacuju duboko u ventilacioni sistem i sprejevi koji se aktiviraju i ostave u automobilu određeno vreme uz uključen klima uređaj i recirkulaciju vazduha, kako bi dovoljno dugo delovali na sve delove sistema.

Kako se do sada pokazalo, ova rešenja, koja možete sami da primenite, pomažu samo ukoliko problem nije uznapredovao. U suprotnom, moraćete da se obratite profesionalcima.

Cene su raznolike (od 400 dinara naviše), isto kao i kvalitet proizvoda. Bez obzira koji proizvod koristite, dobro pročitajte uputstvo i dosledno ga pratite. Ukoliko piše da sredstvo treba da se ubaci u unutrašnjost ventilacionih otvora i da se zatim ostavi najmanje 20 minuta da odstoji, ne uključujte klimu nakon 10 minuta, koliko god da ste nestrpljivi.

Poseban problem predstavljaju loše prevedena i neprecizna uputstva na mnogim proizvodima - često čak ni konsultacija sa prodavcem neće biti od velike pomoći. Ponekad dobijete „skraćeno“ uputstvo na srpskom i detaljno na svim jezicima osim srpskog i engleskog, pa morate da potražite nekoga ko govori mađarski, rumunski, bugarski, estonski...

Mnogi savetuju i asepsol ili neko slično univerzalno sredstvo za dezinfekciju, koje treba obilno ušpricavati u usisnik/e kroz koje spoljni vazduh ulazi u kabinu. U tom slučaju recirkulacija vazduha treba da bude isključena, ventilacija uključena na najjače, a filter kabine izvađen.

Povremeno uključujte recirkulaciju, a naprskajte i ventilacione otvore. Pokušajte, možda pomogne. Postoje i sredstva u obliku spreja koja se koriste na isti način.

Duvanski dim

Ukoliko pušite, ne radite to u automobilu, naročito kada radi klima uređaj i kada je uključena recirkulacija vazduha. Čestice dima se vrlo „efikasno“ lepe na sve komponente rashladnog sistema, uključujući i zidove ventilacionih kanala, odakle je gotovo nemoguće ukloniti ih.

Tako ćete sebi obezbediti trajan miris cigareta u kabini svaki put kada uključite grejanje ili hlađenje.

Preventiva

Dva-tri minuta pre završetka vožnje isključite klima uređaj i ostavite ventilaciju da radi, kako bi se isparivač osušio. Tako će se onemogućiti ili bar usporiti razvoj mikroorganizama. Neka vam ova procedura uđe u naviku.

Takođe, izbegavajte korišćenje klima uređaja na kratkim relacijama. Ukoliko to već činite, pustite da ventilacija radi još neko vreme nakon zaustavljanja.

Redovno menjajte filter kabine.

Pažnja

Ne preterujte sa hlađenjem – ukoliko je temperatura u automobilu znatno niža od spoljne, organizam prilikom izlaska može pretrpeti pravi šok, što kod srčanih bolesnika može biti izuzetno opasno. Ovo je još jedan razlog da pet ili deset minuta pre kraja vožnje ugasite klima uređaj i polako se pripremite za višu temperaturu.

Svi želimo da uštedimo. Ipak, imajte u vidu da je profesionalno čišćenje klime najefikasnije i najzdravije. Razni sprejevi, pene i druga priručna dezinfekciona sredstva će u nekim slučajevima pomoći, u drugima neće.

Čistite klima uređaj čak i ukoliko se ne javlja smrad. Naučnici su dokazali prisustvo velikog broja bakterija, plesni, drugih mikroorganizama i njihovih produkata u ventilacionim sistemima automobila starih samo nekoliko godina, čak i kada se ne oseća apsolutno nikakav neprijatan miris u kabini.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak