Videli ste novi A8, sada pogledajte S klasu za 2018.

B92 31.07.2017 11:24
Videli ste novi A8, sada pogledajte S klasu za 2018.


Audi je polovinom jula predstavio novu generaciju luksuzne limuzine A8, a jedan od najvećih konkureneta na tržištu biće mu redizajnirani Mercedes S klase.I dok je Audi imao teži zadatak da konstruiše potpuno nov model "od nule", Mercedes se oslonio na postojeću S klasu iz 2013. koju je dodatno unapredio.

Restilizovani model ovih dana stiže u evropske prodajne salone sa diskretno promenjenim dizajnom, novim pogonskim agregatima i unapređenim tehnologijama koje S klasu dovode na korak od potpuno automatizovane vožnje.

Mercedes je redizajnirao čitavu gamu modela S klase, uključujući i AMG verzije S63 i S65, ali i prestižnu, superluksuznu Maybach varijantu.

Videli ste novi A8, sada pogledajte S klasu za 2018.

Kada je reč o spoljašnjosti, redizajn je obuhvatio masku hladnjaka, nove LED farove koji čine da automobil izgleda savremenije, kao i nova LED stop svetla.

Promenjen je i dizajn prednjeg branika, koji sada ima naglašenije otvore za vazduh pa S klasa za 2018. ima dinamičniji izgled nego ranije – čak i regularna varijanta ima sportski akcenat, poput AMG verzije pre redizajna.

Kupcima je na raspolaganju i sedam tipova alu felni potpuno novog dizajna, čije se dimenzije kreću od 17 do 20 inča.

Najuočljivija promena u kabini je redizajnirani volan. Mnogima je na prethodnoj verziji S klase smetao dvokraki upravljač, pa je Mercedes očigledno poslušao glas javnosti i zamenio ga estetski prihvatljivijim trokrakim volanom. Druga važna novina je vizuelno povezivanje dva 12,3 inčna displeja u jednu celinu.

Naime, u prethodnom modelu digitalni ekran instrument table i multimedijalni displej na centralnoj konzoli bili su razdvojeni. Sada se dobija utisak da je ispred vas jedan ogromni ekran koji zauzima više od polovine komandne table.

Po prvi put u jednom Mercedesovom produkcijskom automobilu, sistematizovane su brojne funkcije koje su zadužene za maksimalan komfor putnika, uključujući klimatizaciju i razne vrste grejanja (poput grejača sedišta i drugih površina u vozilu), ambijentalno osvetljenje, muzičke sadržaje...

Sve je to objedinjeno u ENERGIZING Comfort Control sistem, kako bi se u kabini kreiralo odgovarajuće okruženje prema ličnim afinitetima, u kome će vozač i putnici u potpunosti da uživaju tokom vožnje.

Na raspolaganju je i šest predefinisanih podešavanja: Freshness, Warmth, Vitality, Joy, Comfort i Training, od kojih poslednje uključuje i funkciju za aktivaciju određenih grupa mišića, simulirajući razne fizičke vežbe.
Kada je u pitanju pogonska gama, treba izdvojiti novu verziju, Mercedes S 560 4MATIC. Ovaj model opremljen je novim V8 bi-turbo motorom sa 469 ks i 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Proizvođač tvrdi da je reč o jednom od najekonomičnijih V8 benzinskih motora današnjice. Agregat troši 10% manje goriva od prethodnika, zahvaljujući sistemu za deaktivaciju 4 od 8 cilindara, kada kompjuter proceni da vozilu nije potrebna maksimalna snaga.

Novine u dizel paleti predstavljaju dve varijante 3.0 litarskog rednog šestocilindraša: S 350d 4MATIC sa 286 ks i 600 Nm i S 400d 4MATIC sa 340 ks i 700 Nm. Slabiji dizelaš prema fabričkim podacima prosečno troši 5,5 l/100 km (uz emisiju od 145 g/km CO2), dok snažnija verzija ima prosečnu potrošnju od 5,6 l/100 km (147 g/km CO2).

Kao što je navedeno na početku teksta, redizajnirana S klasa ima unapređene elektronske sisteme asistencije i druge tehnologije koje ovaj model približavaju samovozećnim automobilima budućnosti.

Poboljšan je Mercedesov Intelligent Drive sistem, sa brojnim funkcijama auto-pilota, a tu je i Remote Parking Assist koji omogućava “daljinsko” parkiranje vozila putem smartfona.


IzvorAnonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak