Sveto ostrvo: Ovo napušteno mesto možete da posetite samo jednom godišnje

Nacionalna Geografija 30.07.2017 11:13
Sveto ostrvo: Ovo napušteno mesto možete da posetite samo jednom godišnje


Na ovom ostrvu u udaljenom arhipelagu Orknijskih ostrva je nakon epidemije kuge u XIX veku vreme potpuno stalo.Manje poznato, nenaseljeno ostrvo Ejnhalou nalazi se u Orknijskom arhipelagu, severno od kopna Škotske i predstavlja zaboravljeno mesto hodočašća i rituala, folklora i duhova. 

Do ovog ostrva se ne može doći 364 dana u godini, ali je uzbudljivo jer se nalazi nadohvat ruke, samo 500 metara od Mejnlanda, ostrva s kojeg se kreće na putovanje do Ejnhalova.

Nema trajekta koji bi vozili do Ejnhaloua, pa je putovanje koje svakog leta organizuje Društvo za kulturno nasleđe Orkni jedina šansa da se dođe do ostrva. Čak i da imate sopstveni brod, struje su ovde veoma jake usled čega je dolazak na Ejnhalou veoma rizičan.

Ostrvo je široko svega 900 metara i u obliku je srca. Na mapi zauzima samo tačkicu. Nisko je položeno, ima svega 40 metara na najvišoj tački, iste je boje i kontura kao i druga škotska ostrva. Međutim, za razliku od njih, ovde je vreme stalo.

Ostrvo Ejnhalou obavijaju brojne misterije. Stanovnici Orknija odrastaju slušajući priče o duhovima ostrva. Prema legendi, ostrvo su začarali zli, skandinavski duhovi koji pretvaraju u vazduh svakog ko pokuša da kroči na Ejnhalou. Tu su i priče o sirenama i vodenim čarobnjacima koji menjaju oblik i dolaze na kopno samo leti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak