Menja se način registracije automobila od 2018. godine

Radio 021 30.07.2017 09:25
Menja se način registracije automobila od 2018. godine


Vlasnici starijih automobila sa više od 2.000 kubika mogli bi napokon od sledeće godine da plaćaju znatno manju registraciju vozila pošto bi za dva meseca trebalo da bude završen nacrt novog zakona o oporezivanju četvorotočkaša. Kako piše "Blic", ova tema aktuelna je već godinama, a ukidanje takozvanog poreza na luksuz trebalo je da stupi na snagu još početkom ove godine, kako je prošlog septembra najavio ministar finansija Dušan Vujović. Međutim, pošto radna grupa zbog obimnosti zadatka nije uspela da pripremi set izmena, sve je odloženo za početak 2018. godine.
 
Da li će se po novom cenovniku oporezivati vozila od idućeg januara, znaće se konkretnije krajem leta, kada bi radna grupa koju čine predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave i MUP-a trebalo da izađe u javnost sa konkretnim rešenjima. Razmatraju se dve mogućnosti naplaćivanja registracije za vozila sa više od 2.000 kubika. Prema jednoj, automobili bi se oporezivali na osnovu vrednosti koju bi određivao Auto-moto savez Srbije po katalogu, a prema drugoj, umesto sadašnjih sedam grupa vozila po kubikaži, postojalo bi devet do 14 klasa.
 
Zanimljivo je da u radnom telu nema nikoga sa Saobraćajnog fakulteta. Profesor na tom fakultetu Milan Vujanić za "Blic" kaže da smatra da bi najpravednije rešenje bilo da se registracija naplaćuje kombinacijom dva kriterijuma.
 
"Jedna trećina cene bi trebalo da se određuje po kubikaži, a dve trećine po konjskoj snazi jer što je veća snaga motora, to više troši goriva i zagađuje okolinu. Recimo, sada vlasnik "mercedesa" od 2.150 kubika i 130 konjskih snaga plaća znatno veću registraciju od vlasnika "suzukija" sa 1.300 kubika i 200 konjskih snaga. Iako taj "mercedes" na 100 kilometara troši svega pet litara nafte", navodi Vujanić i dodaje da veruje da će radna grupa najverovatnije tražiti način da napuni budžet države nego da pravednije oporezuje vozila.
 
S druge strane, auto-uvoznici smatraju da bi ukidanje poreza na luksuz otvorilo tržište četvorotočkaša veće zapremine. Kako kažu, zbog visine registracije tržište vozila sa više od 2.000 kubika je u poslednjih šest-sedam godina potpuno zamrlo, a takve automobile kupovale su jedino firme i pravna lica. Prema njihovim rečima, trenutno se nijednom vlasniku starijeg BMW-a, "mercedesa" ili "audija" jače kubikaže ne isplati registracija jer košta kao jedno polovno vozilo.
 
Predsednik Asocijacije uvoznika automobila Miloš Petrović za beogradski list ističe da je ovo udruženje nedavno poslalo jasan predlog Vladi u vezi sa registracijom vozila.
 
"Cena registracije mora da opada sa godištem automobila. Apsurd je da vlasnik "audija A8" sa 4.000 kubika starog između 10 i 15 godina, plaća 2.500 evra a toliko ne košta ni taj automobil", navodi Petrović.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak