Deset stvari koje ne smete preskočiti u Argentini

B92 28.07.2017 10:04
Deset stvari koje ne smete preskočiti u Argentini


Argentina, raj za putnike, smeštena između Anda na zapadu i Atlantskog okeana na istoku, veoma je raznolika zemlja, kako prirodno, tako i kulturno, gde se oseća uticaj iz celog sveta. Tajna je u predivnim pejzažima, kosmopolitskim gradovima i živahnoj kulturi.Ako se nekada nađete u ovoj zemlji sa predivnim pejzažima, kosmopolitskim gradovima i živahnom kulturom, ne bi trebalo da propustite sledeće:

1. Provozajte se jednom od najuzbudljivijih ulica na svetu

Vožnja kroz dolinu Kebrada de Umahuaka jedna je od najlepših vožnji na svetu. Za vreme vožnje pogled se pruža na čudesne stene, ali i na puteve kojima se već vekovima odvija transport. Posebnost je katedrala u pećini, u kojoj sviraju lokalni muzičari.

2. Uživajte u izvanrednim vinima

Mendoza je glavna vinska regija u zemlji, a smestila se u podnožju Anda. Takođe, sorta grožđa malbek postala je s vremenom svetski poznata, ali ovde se proizvode i izvrsni širaz i cabernet sovinjon. Uglavnom, s argentinskim vinima teže je promašiti nego pogoditi.

3. Knjižara koja ostavlja bez daha

El Ateneo Grand Splendid knjižara je u Buenos Ajresu, a smeštena je u nekadašnjem pozorištu otvorenom 1919. godine. Ovde će vas dočekati milioni knjiga, a može se pronaći za svakoga ponešto.

4. Podzemna železnica Buenos Ajresa

Kad se već nađete u glavnom gradu, red je i provozati se podzemnom železnicom. Buenos Ajres metro je dobio davne 1913. godine pa se može podičiti titulom prvog grada koji je dobio podzemnu železnicu u Latinskoj Americi.

5. Kafić u kojoj ćete osetiti deo prošlosti

Sjajnu kafu možete popiti na mnogim mestima u Buenos Ajresu, ali kafa napravljena u Kafe Tortoni verovatno je najbolja i najpoznatija. Ovde se crni napitak toči od davne 1858. godine, a unutar kafića sve je na najvišem mogućem nivou.

Deset stvari koje ne smete preskočiti u Argentini

6. Pokušajte da savladate vrh Južne Amerike

Dobro, šalimo se, dovoljno je da počnete s usponom, pa dokle stignete – stignete. Akonkagva je visoka i impesivna, pa čak i ako odustanete nakon par stotina metara, moći ćete da uživate u pogledu i prekrasnoj prirodi.

7. Fudbal

Najvažnija sporedna stvar na svetu u Argentini zauzima vrlo važno mesto, a Dijego Maradona i dan-danas slavi se kao božanstvo. Za pravi doživljaj kupite karte za utakmicu Boka Juniorsa i pođite na legendarnu Bombonjeru.

8. Meso, meso i samo meso

Zemlja je nadaleko poznata po svojim sočnim odrescima. Na vama je samo da malo istražite, odaberete mesto prema svojim mogućnostima i prepustite se čarolijama argentinske kuhinje.

9. Vodopadi Iguazu

Vdopad koji se nalazi na granici Argentine i Brazila pravo je čudo prirode. Reč je o ukupno 275 slapova visine do 70 metara. Već dugi niz godina jedno su od najposećenijih mesta u Argentini.

10. Zaplešite tango

Kad ste već ovde, zašto ne biste naučili da plešete najpoznatiji argentinski ples? Tango možete da upišete gotovo na svakom koraku u Buenos Ajresu, ali pre svega – budite oprezni. Naime, ovaj ples se naziva i "plesom ljubavi“, pa se kaže da parove može još zbližiti, ali i udaljiti.

Deset stvari koje ne smete preskočiti u Argentini

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak