Čikago: Srpsko-američki radni sastanak

RTS 27.07.2017 07:04
Čikago: Srpsko-američki radni sastanak


U ime Američko-srpske asocijacije i predstavnika srpske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama, prof. dr Olga Ravasi održala je 21. jula radni sastanak sa mr Tyler Sparksom, šefom kabineta za Srbiju u Stejt departmentu. Sastanku je prisustvovao i direktor Srpskog radija Čikago mr Milorad Ravasi.Najznačajniji fokus razgovora je bio nastavak i produbljivanje bilateralnih odnosa između Srbije i Amerike, spoljno-politika pitanja i odnos srpske dijaspore prema matici Srbiji.

Istaknut je značaj i mogućnosti lobiranja u Sjedinjenim Državama, i bliža saradnja srpske dijaspore sa Vašingtonom, kao i angažman senatora i kongresmena koji su članovi Srpskog kokusa. Obe strane su zaključile da srpska dijaspora i sve njene organizacije moraju imati ključnu ulogu u razvoju bilateralnih odnosa, ne samo u političkom smislu, već i u najvažnijem, ekonomskom.

Značajan vid saradnje za obe zemlje je i borba protiv terorizma i transnacionalnog kriminala, u kome se Srbija mora postaviti kao tradicionalni partner i saradnik, i da je dolazak administracije predsednika SAD Donalda Trampa ključni momenat za Srbiju koji se mora iskoristiti, a Stejt department će te napore podržati.

Dr Ravasi je istakla pitanja ključna za srpsku dijasporu, kao što je olakšavanje glasačkog procesa prilikom izbora u Srbiji, mogućnost direktnog učešća predstavnika dijaspore u političkom procesu u Srbiji u vidu sedišta i prisustva u parlamentu, podrška srpskog državnog vrha pojedincima i organizacijama koje uz zvanična diplomatska predstavništva mogu lobirati i promovisati srpske interese u Americi.

Zaključeno je da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu bila vrlo uspešna, kao i da se očekuje nastavak rada na reformama u samoj Srbiji koje obuhvataju pravosuđe, privredu i borbu protiv korupcije.

Dalji nastavak saradnje sa Vašingtonom mora imati kontinuitet i uključiti rasejanje, u saradnji i koordinaciji sa Vladom Srbije, ambasadorom Srbije u Vašingtonu Đerđom Matkovićem, srpskim organizacijama i medijima.

Gospodin Sparks je tokom svoje posete Čikagu razgovarao i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak