Rajski La Madalena arhipelag – Italija koja je ostala tajna

Luxlife 24.07.2017 11:28
Rajski La Madalena arhipelag – Italija koja je ostala tajna


U svetlucavim morima La Madalena arhipelaga, osetićete se kao da više niste u našem univerzumu…Nećete biti sigurni da li ste na Mediteranu ili ste pak otišli do neke malo robusnije verzije Kariba. Između Sardinije i Korzike, nalazi se sedam velikih ostrva i 55 manjih ostrvaca, a na njima su smeštene neke od najspektakularnijih plaža Italije, koje su okružene najbistrijom i najčistijom vodom.


 
Ipak, tek od skoro, turisti su otkrili ova ostrva. La Madalena, glavno ostrvo, gde živi oko pet posto stanovništva ovog arhipelaga, bilo je izolovano prisustvom ogromne NATO baze. To jeste donelo poslove za lokalno stanovništvo, ali je ostatku sveta uskratilo lepotu ovog kraja. 2008.godine, baza je zatvorena, a ostrvo otvoreno za sve ljubitelje uživanja.

 

Ovaj arhipelag je dobro poznat jer Costa Smeralda jahte često ovde odmaraju, a svoje putnike vode do napuštenih plaža koje su dostupne jedino vodenim putem, kao i predivnih tirkiznih laguna, kao iz bajke. Posetioci La Madalena arhipelaga će ovde naići na nekoliko manjih hotela i odmarališta, kao i na veoma mali broj internacionalnih turista.
 
Ono što ćete prvo primetiti kod grada La Madalena je činjenica da on deli isti stil i osećaj kao druge velike mediteranske luke, kao i interesantni šarm formiran brojim kontrastima koji su nastajali vekovima. La Madalena arhipelag se nalazi na samo 20 minuta vožnje trajektom od Sardinije, sa kojom su i geološki povezani preko pink grantnih stena Galure.
 


U ovom arhipelagu plivanje, jedrenje i duge šetnje su glavne aktivnosti. Na kraju dugog dana provedenog u prirodi, glavni grad istoimenog arhipelaga će vas iznenaditi svojom živahnošću i prefinjenošću, brojem barova, knjižara, bioskopa, butika i restorana. Sve ovo se nalazi u samom centru grada, tako da oni ljubitelji privatnosti i istraživanja mogu odabrati bilo koju stranu sveta kao svoju putanju.
 
Da biste dosegli najspektakularnije delove arhipelaga, moraćete da idete brodom. Na nenaseljenom Spargi ostrvu dočekaće vas besprekorne plaže oivičene rastinjem na kojima ćete verovatno videti manje otisaka stopala nego na ostrvu Robinzona Krusoa. Tri Severna ostrva, Budelli, Razzoli i Santa Maria su kao stvoreni za moderne Robinzone. Na Santa Maria ostrvu nalazi se jedan bar-restoran i nekoliko jednostavnih kuća, od kojih jedna pripada čuvenom glumcu i režiseru, Robertu Benjiniju.


 
Na ostrvu Razzoli, koje je od 1969.godine nenaseljeno, naići ćete na neverovatne formacije granitnih stena, koje će vas navesti da izvadite svoj fotoaparat. Budeli je malo mirnije i zelenije ostrvo, sa jednom od najpoznatijih plaža Italije – Spiaggia Rosa, koja je predstavljena u Antolinijevom filmu Il Deserto Roso.
 
Kuda god da se zaputite, sigurni smo da ćete otkriti, probati i videti nešto što do tada niste. Imajte na umu ovaj arhipelag kada sledećeg puta budete planirali svoj odmor.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak