10 čarobnih gradića Evrope

Elle 17.07.2017 18:17
10 čarobnih gradića Evrope


Postoje mesta u Evropi koja nisu toliko poznata na svetskoj turističkoj sceni a vredna su pažnje zbog svoje posebnosti, autentičnosti i magične lepote.1. Belađo, Italija

U Lombardiji, na jezeru Komo koje izgleda kao more nalazi se živopisno mestašce bogate istorije, Belađo. Uživaćete jedući đelato i šetajući skalinama, uskim uličicama po ovom predivnom mestu a možete da posetite i baziliku San Đakomo iz romaničkog perioda ili Muzej navigacionih instrumenata.

U gradiću i okolini ima mnogo vila sa prelepim baštama a neke su poput vile Serbelloni otvorene za javnost. Ako vas put nanese u Belađo za vreme lokalne feste, probajte njihov svečani kolač koji se zove Miaska a pravi se od kukuruznog brašna i sušenog voća.

2. Reine, Norveška

Ovo malo, autentično ribarsko selo će vam oduzeti dah svojom lepotom i magijom severa. Pripada Lofoten ostrvima koji će vam pružiti brojne prilike za uživanje u lepotama Skandinavije u skladu sa vašim afinitetima i načinom koji preferirate bilo da je to vožnja trajektom, pešačenje ili vožnja kajakom. U periodu od septembra do aprila, ako vreme nije olujno, Reine je idealno mesto da prisustvujete spektakularnoj severnoj svetlosti - Aurora Borealis.

3. Thun, Švajcarska

Grad pored istoimenog jezera će vas privući svojom prelepom prirodom,a na vrhu brda iznad starog grada se nalazi bajkovito lep zamak iz 12.veka sa istorijskim muzejom. Ako to nije dovoljno da vas očara, grad vam pruža priliku da uživate u prelepom pogledu na Alpe.

Ovo prelepo mesto u Bernskom kantonu ima gradsku većnicu iz 16. veka. Šlag na torti će biti prisustvovanje fudbalskoj utakmici ili utakmici hokeja na ledu a trešnjica na šlagu bi bila izlet brodićem.

4. Biburry, Engleska

Upoznajte pravu Englesku, otkrivajući ovo ljupko selo u jugozapadnom delu Engleske. U selu se nalazi prelepa, stara, saksonska crkva svete Meri. U ovom prelepom selu možete videti kuće iz 17. veka, kamene kolibe boje meda sa strmim krovovima. Najveća zgrada je zgrada suda, sagrađena 1633. godine.

Arlington Row kolibe datiraju iz 1380. godine kada su ih monasi koristili za skladište vune. Selo je pored reke Coln i često je korišćeno kao filmska i lokacija za snimanje serija pa su ovde snimljeni filmovi Stardust i Bridget Jones's Diary.

Prvi klub na svetu za konjske trke, The Biburry Club je osnovan upravo ovde, daleke 1681. godine.

5. Mostar, Bosna i Hercegovina

Nobelovac Ivo Andrić je pisao u svojim Znakovima pored puta: "Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kome se ukršta najveći broj ljudskih potreba..."

Preko reke Neretve u Hercegovini, u Mostaru pleni svojom lepotom Stari most, primer otomanske arhitekture iz 16. veka. I sam grad Mostar je dobio ime po mostarima, čuvarima Starog mosta u srednjem veku. Starije generacije se sećaju TV programa u kom smo mogli da uživamo u snimku atletskih skokova sa mosta.

Most je podignut 1566. po naređenju sultana Sulejmana Veličanstvenog. Prelepi kameni most se nalazi na Uneskovoj listi.

Mostar je bogat kulturnim institucijama kao što su Kuća Alekse Šantića, Lutkarsko pozorište, Muzej Hercegovine. Nemojte propustiti da probate nešto od bosansko-hercegovačke kuhinje koja je divan spoj balkanskog, orijentalnog i mediteranskog uticaja, predlažemo ćevapčiće i kao desert tulumbe.

6. Ljubljana, Slovenija

Na mestu Emone iz doba Rimljana nalazi se Ljubljana, glavni grad Slovenije, pomenuta prvi put u prvoj polovini 12. veka.

Iznad grada je prelepa srednjevekovna tvrđava sa romanskim, gotskim i renesansnim elementima arhitekture sa koje se pruža prelep pogled na lepote Ljubljane i reke Ljubljanice. Za vreme vladavine Francuza, 1813. je nastao gradski Park Tivoli.

U periodu između 1921. i 1939. godine slovenački arhitekta Jože Plečnik je dodao statuu Napoleona i promenadu nazvanu po slovenačkom slikaru, predstavniku impresionizma Rihardu Jakopiču. U parku se nalaze i dvorac Tivoli, Narodni muzej savremene istorije i Sportska hala Tivoli.

Ljubljana ima mnogo mesta vrednih pažnje a među njima su i glavni gradski trg, Prešernov trg sa katedralom i Botanička bašta. Ljubljana ima brojne kulturne institucije, da pomenemo Plesno pozorište posvećeno savremenom plesu.

A post shared by Žan Bergman (@bergy_photo) on Jul 5, 2017 at 2:40am PDT

7. Ansi, Francuska (Annecy)

Francuski šarm u svom najlepšem izdanju u gradu koji ima nadimak Biser francuskih Alpa a koji se nalazi na jezeru Ansi i udaljen je 35 km južno od Ženeve. Ansi ima prelep dvorac i palatu. Ima mnogo razloga zašto nikako ne trebate da propustite da ga posetite.

Ansi ima jezero, koje je nadrealno lepo i pogled na planinske vrhove vanvremenske lepote. Ansi zovu i Alpskom Venecijom i njegovi kanali, popločane uličice, cvetni aranžmani i degustacija sira, kroasana i kafe će sigurno zadovoljiti vaše hedonističke potrebe.

Ako doputujete u paru a želite da ostanete zajedno zauvek, dovoljno je da se poljubite na Mostu ljubavi.

8. Halštat, Austrija

Austrijsko planinsko selo čarobne lepote sa živopisnim trgom na kome ćete pronaći sve što jednom turisti treba, hotele, kafiće, prodavnice suvenira. Na trgu se održavaju i razne tradicionalne, lokalne svečanosti. Možete posetiti i arheološka nalazišta iz praistorijskog perioda kao i lokalni rudnik soli. Halštat ima i lepe crkve.

Sa vidikovca po lepom danu možete videti veličanstven pogled.

9. Kotor, Crna Gora

Boka Kotorska, zaliv poznat i kao Nevjesta Jadrana krije gradiće fascinantne lepote, kao što su Herceg Novi i Kotor.

Mediteranska luka Kotor,ugnježđena ispod Lovćena i Orjena je mesto jedinstvenog položaja i lepote. Grad ima nekoliko romanskih crkvi uključujući katedralu a mletački uticaj je veoma prisutan. Ovo spektakularno mesto koje ima fantastičnu atmosferu, sjajno očuvan srednjevekovni stari grad je na Uneskovoj listi. Naša preporuka je da posetite letnji karneval Bokeljska noć.

10. Meteora, Grčka

Čari Egejskog, Sredozemnog i Jonskog mora su dobro poznate i svi znaju za atraktivna grčka ostrva i gradove bogate antičkim i vizantijskim nasleđem.

Rodno mesto evropske civilizacije je mnogo više od letovališta i ima još mnogo interesantnih mesta u svojoj turističkoj ponudi. jedno od njih su Meteora, spektakularna lokacija i vizantijsko nasleđe čine ove manastire na liticama fascinantnim pa nije iznenađenje što su na listi Svetskog kulturnog nasleđa.

Šest pravoslavnih manastira se nalaze u centralnoj Grčkoj i najbliži grad je Kalambaka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak