Dela Edgar Degaa pred beogradskom publikom

RTS 17.07.2017 11:38
Dela Edgar Degaa pred beogradskom publikom


Posle 52 godine, Edgar Dega iz kolekcije Narodnog muzeja ponovo pred beogradskom publikom. U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti otvorena je izožba "Trenuci posmatranja". To je jedinstvena prilika da se do 15. septembra vidi stvaralaštvo jednog od najradikalnijih umetnika moderne i jednog od osnivača impresionizma.Na ulazu u Galeriju SANU posetioce dočekuju tekstovi ispisani na zidovima. O stvaralaštvu Degaa, Parizu, Srbiji koja teži da prati modernizam 19. i prve decenije 20. veka.

"Prvi kolekcionar dela moderne umetnosti bio je kralj Milan Obrenović. Tokom devete decenije 19. veka, on je boravio u Parizu duže vreme i tom prilikom je sakupio nekoliko stotina dela vodećih francuskih impresionista i postimpresionista. Njegova zbirka je rasprodata nekoliko godina posle njegove smrti, na inicijativu njegove žene, kraljice Natalije", kaže autorka izložbe Dragana Kovačić.

Put kroz Galeriju vodi do umetnikovog zaustavljenog vremena – fotografije, kojom se strastveno bavio.

"U poslednjih nekoliko godina u svim retrospektivama je bila i fotografija, zato što je on na kraju svog života i pri kraju 19. veka upoznao medij fotografije, i u njemu bio isto toliko eksperimentalan kao i u svim drugim likovnim delima", objašnjava koautorka izložbe Milanka Todić.

I, pred posetiocima – raskošna umetnost. Tu su osvetljena dva suštinska uporišta celokupnog opusa velikog umetnika: crtež, kao osnovna umetnička disciplina, i vezanost za klasične uzore.

"Zbirka Edgara Degaa predstavlja jednu od najznačajnijih celina, ne samo za Narodni muzej i Srbiju, već i u širim okvirima – sve do centralne i zapadne Evrope. Ova jedinstvena kolekcija, koja obuhvata 29 njegovih ostvarenja na papiru, u stvari predstavlja najreprezentativnije teme kojima se on bavio", kaže Kovačićeva.

Ova dela Edgara Degaa, koja baštini Narodni muzej, pripadaju kolekciji Eriha Šlomovića, mladog Beograđanina, tragično nastradalog u Drugom svetskom ratu. Izložba Narodnog muzeja dostojna je svake hvale. Samo da, konačno, dočekamo da izložbe poput ove priređuje u svom zdanju.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak