Gori primorje: Bukti požar, počela evakuacija naselja Bigove i Ljuštice

Blic 16.07.2017 16:04
Gori primorje: Bukti požar, počela evakuacija naselja Bigove i Ljuštice


Šumski požar većih razmera izbio je jutros posle devet sati na granici između Krtola i Donjeg Grblja, odnosno između opština Tivat i Kotor.Gori makija i nisko rastinje, na području od Grabovca prema Bigovi.

Požar se širi prema Plavom horizontu na jednom strani i prema Bigovi na drugoj. Pored ekipe Službe zaštite i spašavanja Tivat na gašenju su angažovani i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtoli" iz Radovića, dok su na frontu prema Bigovi angažovane sve raspoložive snage Službe zaštite i spašavanja Kotor.

Kako nezvanično saznajemo, helikoptera, kao ni protivpožarnih aviona nema nigde kako bi se šuma iznad Plavih horizonta gasila, upravo zbog jakog severnog vetra koji ujedno i otežava gašenje vatre.

Prema nezvaničnim saznanjima vrlo je moguće da komandir Službe zaštite i spašavanja uskoro naredi i evakuaciju celog naselja Bigova u što bi morala da se uključe i Plovna policija MUP-a i Uprava pomorske sigurnosti, jer vatra već ugrožava saobraćajnicu kojom se kopnenim putem stiže do Bigove.

Počela evakuacija, požar zahvatio i Rose

Na Luštici i od Grabovica ka Bigovu u toku je evakuacija jednog dela stanovništva zbog požara koji se naglo razbuktao i munjevitom brzinom se širi zbog jakog vetra, javlja RTCG.

Gori primorje: Bukti požar, počela evakuacija naselja Bigove i Ljuštice

Taman kada se oko 10 sati smirila situacija sa hercegnovske strane Luštice, požar se opet razbuktao iznad naselja Donji Klinci, a istovremeno je s druge strane izbio požar na potezu od Grabovca ka Bigovi.

”Veoma je teško stanje na terenu, ogroman požar nošen je jakim severnim vetrom, selo Bigovo je ugroženo pa smo naredili delimičnu evakuaciju. Borimo se i nadamo se da ćemo brzo ugasiti požar”, rekao je za portal CDM komandir Službe spašavanja Kotor, Maksim Mandić.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Tivat Zoran Barbić, kazao je oko 11.00 sati da se požar širi munjevitom brzinom, ide prema plaži i Bigovi.

- Aktivirao se ponovo i požar kod Rosa. Situacija je alarmantna nemamo pomoći iz vazduha zbog jakog vetra, koji svaki čas okreće pravac. Svi smo na terenu, svo ljudstvo, oprema, tehnika. Samo su ostale nužne snage da eventualno brane grad. Dramatična je situacija i alarmantna. Zato molim sve subjekte, koji mogu bilo kako da pomognu neka izađu na teren - pozivao je preko Radija Jadran Barbić.

Tivatski vatrogasci odmah su se uputili na mesto požara sa četiri protivpožarna vozila. U gašenju požara učestvuju i kotorski vatrogasci.

Povezane teme: Požar , More , Crna Gora

Komentari

No photo
~Tramp : Pa gde se dedoše braća iz NATO pakta da im pomognu?
2017-07-16 16:00
Odgovor Ocena: -1 +1
No photo
~ja : Sad ce doci Nato avioni i helikopteri i pogasiti to sve na brzinu. :)
2017-07-16 15:56
Odgovor Ocena: -1 +1
No photo
~N : Baš me briga!
2017-07-16 15:36
Odgovor Ocena: -1 +1
No photo
~Milan : U kojim sam ja onda Rosama, kada ovde nema požara?
2017-07-16 15:32
Odgovor Ocena: -1 +1
No photo
~Baki : Nema kanadera zbog jakih vetrova? A ne zato sto su ih prodali pre par godina jer nam ne trebaju?? Pozzz
2017-07-16 15:12
Odgovor Ocena: -1 +1
No photo
~Milica : Sad im pomoć iz Srbije neće smetati, a Srbi će im proteći pri gašenju požara od srca, za razliku od njih. Bilo bi tužno da nije istinito
2017-07-16 15:06
Odgovor Ocena: -1 +1
Vreme
Moj Blic - Prijava
Kursna lista
  • EUR 120.12 din.
  • AUD 81.52 din.
  • CAD 82.71 din.
  • HRK 16.21 din.
  • CHF 108.92 din.
  • GBP 136.46 din.
  • USD 105.32 din.
  • BAM 61.42 din.
12,012.00

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak