Otpremnine za prosvetare: Sumnja i radost

RTV 16.07.2017 09:39
Otpremnine za prosvetare: Sumnja i radost


Ministarstvo prosvete obezbedilo je 1.200 otpremnina za zaposlene u osnovnim i srednjim školama kojima je ostalo godinu-dve do penzije i koji dobrovoljno žele da odu, što je jedno od rešenja za problem tehnoloških viškova. Stariji prosvetni radnici u Kikindi sa sumnjom posmatraju nove mere, dok se mladi profesori nadaju zaposlenju i ulasku u prosvetni sistemMilan Danić dugogodišnji je profesor fizike i ostale su mu svega dve godine do sticanja uslova za odlazak u penziju. Novu meru Ministarstva prosvete od 1.200 spremnih otpremnina za zaposlene u osnovnim i srednjim školama posmatra sa dozom sumnje poučen iskustvom iz nekoliko decenija rada.

"Lako je na televiziji reći, pa posle zaboraviti. Oni kojima su otpremnine namenjene mogu da se upecaju i da budu oduševljeni ponudom. Mi smo tako mnogo puta dobijali otpremnine, mnogo puta štrajkovali i ljudi misle da smo često dobijali neki novac. Lično mislim da nema ništa od toga i da neće biti poštena ponuda'', kaže on.

S druge strane nove mere resornog ministarstva posebno raduju mlađe profesore, pogotovo one koji su već godinama na birou. Milena Živkov diplomirala je pre pet godina srpski jezik i književnost, ali do sada je u školi radila samo na određeno vreme i to kao zamena.

"Mislim da je ovo zaista dobra mera kojom bi se mladima omogućilo da dođu do zaposlenja. Broj učenika i odeljenja smanjuju se svake sezone, pa se samim tim smanjuju i norme prosvetnih radnika, tako da zaista vidim šansu za sebe i svoje kolege'', kaže ona.

Ministarstvo planira i da sprovede meru kojom bi zaposlenim prosvetnim radnicima sa napunjenih 65 godina bio obavezan odlazak u penziju. Taj uslov ispunio je i Lazar Demić, dugogodišnji profesor istorije, koji u starosnu penziju odlazi 31. avgusta.

"Tek danas sam saznao za mogućnost da se prosveti ponovo nudi odlazak u penziju uz otpremninu i zaista u to imam poverenja. Jedino me brine budućnost mladih kolega koje se već duže nalaze na tržištu rada. Najveći problem biće im da uđu u prosvetni sistem'', kaže on.

Koliko će iznositi otpremnine za prosvetare, u Ministarstvu još uvek ne obelodanjuju, ali kažu da sigurno neće biti nepovoljne, ali ni prevelike jer država nema para, već da će biti realne.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak