Zakintos: Pritvor za još dvojicu Srba

RTV 16.07.2017 09:37
Zakintos: Pritvor za još dvojicu Srba


Državljaninu Srbije, jednom od devetoro osumnjičenih za ubistvo američkog turiste Bakari Hendersona ispred bara na grčkom ostrvu Zakintos, danas je određen pritvor do početka suđenja, javio je AP.Pritvor je 33-ogodišnjem Srbinu određen nakon što se pojavio pred istražnim sudijom, javlja AP.

Američka agencija napominje da vlasti smatraju da je on zadao prvi udarac Hendersonu.

On je poslednji od devet osoba, starosti od 18 do 34 godina, koje se sumnjiče da su pretukle na smrt 22-ogodišnjeg Hendersona iz Ostina iz američke savezne države Teksas u ranim jutarnjim satima 7. jula u Laganasu.

Pritvor je time određen sedmorici osumnjičenih, od kojih su petorica Srba, jedan Britanac srpskog porekla i jedan Grk.

Preostala dvojica osumnjičenih 22-ogodišnjih državljana Srbije puštena su uz kauciju od 5.000 evra.

Datum suđenja nije određen.

Ranković saslušan, određen mu "privremeni pritvor"

Dušan Ranković, jedan od osumnjičenih za prebijanje na smrt američkog turiste na grčkom ostrvu Zakintos prošlog petka, saslušan je večeras u sudu na Zakintosu, nakon čega mu je određen pritvor.

Rankovićev branilac Zora Dobričanin Nikodinović precizirala je u izjavi za Tanjug da mu je određen "privremeni pritvor", sa pravom žalbe u roku od pet dana.

Ranković je u prisustvu svojih branilaca dao detaljan iskaz istražnom sudiji u kojem je opisao kako je zbog svađe oko stola, sada pokojni Amerikanac Henderson njega udarao flašom u glavu dok se flaša nije rasprsla u paramparčad, nakon čega mu je "pao mrak na oči" i ničega se ne seća.

Osvestio se kasnije u toaletu, videvši da je obliven krvlju, a pored njega su bile dve devojke.

On je zatražio da se pokrene krivični postupak protiv drugog Amerikanca koji ga je zadržao i omogućio pokojnom Hendersonu da ga udara flašom u čelo, tvrdeći da je od siline udarca bio "kao pod anestezijom " i da ima "prekid filma...", prenela je njegova advokatica koja je prisustvovala ispitivanju.

"Sve što je izjavio vidi se na video zapisu", naglasila je Dobričanin, napominjući da tamošnje vlasti insistiraju na pritvoru za sve koji su imali kontakt sa Amerikancem.

Istraga bi trebalo da utvrdi pojedinačni stepen krivice i umešanosti u ovo delo svakog osumnjičenog ponaosob, što znači da bi i kvalifikacija dela u odnosu na svakog od njih mogla da bude izmenjena do podizanja optužnice.

Sahranjen američki turista koji je pretučen na Zakintosu

Američki turista Bakari Handerson, koji je pretučen na smrt na grčkom ostrvu Zakintos, sahranjen je danas u svom rodnom gradu Ostinu, u američkoj saveznoj državi Teksas, preneo je AP.

Lokalna televizija iz Ostina Ksan navodi da je služba za 22-ogodišnjeg Hendersona, zbog čijeg je ubistva uhapšeno sedam srpskih državljana, održana u baptističkoj crkvi.

Dvojica Srba stigla kući, brane se sa slobode

Dvojica Srba koji su danas doputovali u Srbiju sa Zakintosa, pušteni su da se brane sa slobode tokom postupka koji se vodi zbog sumnje da su učestvovali u tuči u kojoj je na smrt prebijen američki turista, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Mediji su preneli da su u pitanju Nenad Jovanović iz Rečice kod Žitorađe i Siniša Petrović iz Žitnog Potoka kod Prokuplja i da su već stigli u zemlju.

Četvorici srpskih državljana određen je pritvor do početka suđenja odnosno do 18 meseci, a sedmi osumnjičeni Srbin u ovom slučaju Dušan Ranković će sutra kasno popodne biti saslušan, nakon čega će se znati da li ostaje u pritvoru ili ne, naveli su u MSP.

Mladićima se na teret stavlja krivično delo saučeništvo u ubistvu.

Ovo su zvanične informacije koje se tiču srpskih državljana osumnjičenih za delo koje je izvršeno u noći između 7. i 8. jula kada je u tuči u klubu "Bar kod" u mestu Laganas na smrt pretučen američki student Bakari Henderson (23).

U prvom trenutku, prema izveštavanju grčkih medija, bilo je privedeno šest Srba zbog ovog incidenta, a naknadno još dvojica, mada je jedan odmah pušten na slobodu.

Istraga bi trebalo da utvrdi pojedinačni stepen krivice i umešanosti u ovo delo svakog osumnjičenog ponaosob, što znači da bi i kvalifikacija dela u odnosu na svakog od njih mogla da bude izmenjena do podizanja optužnice.

Kuburović: Pružićemo svu neophodnu pomoć mladićima

Kuburović je za RTS rekla da je Ministarstvo pravde u svakodnevnom kontaktu sa srpskom ambasadom u Grčkoj koja ima informacije šta se dešava, ali da je i ona lično u kontaktu sa advokatom jednog od mladića u pritvoru.

"Trenutno je za četiri lica određen pritvor. Dvojica mladića već su pušteni da se brane sa slobode i oni su u Srbiji. Svaki oblik komunikacije sa grčkim pravosuđem moraće da ide preko Ministarstva pravde, a mi ćemo pružiti svu neophodnu pomoć licima koji se brane sa slobode", rekla je Kuburović.

Ministarka je navela da od četvorice mladića koji su zadržani u pritvoru, trojica ima 21 godinu, te su smešteni u kazneno-popravni zavod za maloletnike.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak