Vučić počinje dvodnevnu posetu SAD

RTV 16.07.2017 09:30
Vučić počinje dvodnevnu posetu SAD


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počinje dvodnevnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama, gde će imati niz sastanaka sa američkim zvaničnicima.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u svojoj verovatno najvažnijoj poseti ove godine, u Vašingtonu, gde će razgovarati sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

Predsednika Srbije u Vašingtonu dočekuju kao "ključnog aktera u održavanju mira i stabilnosti u susedstvu Srbije", kako to za Tanjug kaže bivši američki ambasador u Beogradu, a danas šef jedne uticajne think-tank organizacije, Kameron Manter.

To, međutim, ne znači da Vučića očekuje lak posao u Vašingtonu.

Naprotiv. Na to upućuju i eksperti za politiku američke administracije, koji veruju da će posetom, mimo bilateralnih tema, svakako dominirati pitanje na čijoj je strani Beograd, imajući u vidu interese zapada i Rusije u regionu.

Od šefa srpske države, po svemu sudeći, tokom ove posete, prve u tom svojstvu, očekivaće se jasni i konkretni odgovori, čije implikacije, takođe, mogu biti vrlo konkretne.

Razume se da će na stolu biti i druga, bilateralna pitanja, pre svega ekonomske saradnje i američkih investicija u Srbiji, ali i saradnje na odbrambenom planu.

Vučić će tako već danas imati sastanak sa šefom Biroa nacionalne garde SAD Džozefom Lengjelom i komandantom Nacionalne garde Ohaja, general-majorom Markom Bartmanom.

Očekuje ga i susret sa predstavnicima Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje (Business Council for International Understanding).

U kompaniji CISCO srpski predsednik će prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju.

Zatim će imati sastanak sa predsedavajućim i kopredsedavajućim Senatskog potkomiteta za Evropu, senatorom Ronom Džonsonom i senatorom Krisom Marfijem.

Takođe je planiran susret sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa, kongresmenima Ted Pumom i Emanuelom Kliverom.

Konačno, sutra sledi i ključni sastanak, sa potpredsednikom Pensom.

Poseta Vašingtonu dolazi posle više značajnih spoljnopolitičkih sastanaka predsednika Vučića, uključujući poslednji, u petak u Briselu, sa predsednikom Saveta Evropske unije Donaldom Tuskom.

U svim tim razgovorima Srbija je dobila podršku za svoj evropski put i pohvale za ključnu ulogu u održavanju stabilnosti u regionu, kao i sprovedene ekonomske reforme.

Predsednik Vučić svojim sagovornicima poručio je da Srbija želi dobre odnose sa svim centrima političke moći i odlučivanja, i da ostaje pri politici za koju smatra da je pre svega u interesu građana Srbije.

Da li će očekivanja Vašingtona biti u skladu s takvom politikom i na kojim tačkama, moglo bi da bude jasnije već za par dana, po Vučićevom povratku iz ove, nema sumnje, i značajne i veoma izazovne posete.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak