Oluja

Novosti 16.07.2017 08:47
Oluja


U susret 22. godišnjici stradanja Srba u Krajini, Matis, čiji nadimak Besni Pas svetski mediji ne propuštaju da istaknu, naveo je "Oluju" kao primer dobro predvođene operacijeMEDIJSKI tim predsednika Amerike Donalda Trampa već u prvim danima njegovog mandata dao je svoj doprinos istoriji medija uvođenjem, sada već čuvene, kovanice "alternativne činjenice" - eufemističkog termina za dobro upakovanu laž.

Možda bi se na "alternativne činjenice" sada mogli pozvati svi oni silni ovdašnji "portparoli" Donalda Trampa koji su mesecima uzvikivali "Trampe Srbine", nosili majice sa njegovim likom, kačili njegovu sliku na bilborde i objašnjavali kako će on, čim dobije izbore vratiti Srbima Kosovo i Krajinu i usput se izviniti za bombardovanje. Jer one stare, dobre, "nealternativne" činjenice ne samo da su ih demantovale, već su ogolile i potvrdile sav apsurd njihove trampomanije.

Poslednja "nealternativna" činjenica stigla je iz Vašingtona gde je Džejms Matis, američki sekretar odbrane, posle sastanka sa hrvatskim kolegom, od srca nahvalio akciju "Oluja". U susret 22. godišnjici stradanja Srba u Krajini, Matis, čiji nadimak Besni Pas svetski mediji ne propuštaju da istaknu, naveo je "Oluju" kao primer dobro predvođene operacije koja se izučava u američkim vojnim školama.

Matis se nije potrudio da objasni da li se na tim časovima uči i o više od 2.500 ubijenih i 340.000 proteranih srpskih civila, ili to spada u "dobro vođenje". Da li se kao ilustracije u udžbenicima pored vojnih mapa koriste i one slike nepreglednih kolona izbeglica na traktorima, zaprežnim kolima i u starim automobilima.

A možda je i etničko čišćenje za Trampovog ministra samo "alternativna činjenica". A ljubiteljima Trampovog lika ostaje da se nadaju da će u nekoj alternativnoj istoriji, 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država konačno zavoleti Srbe.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak