Štrajk u Gorenju: Radnici odbili ponudu, u utorak novi pregovori

Radio 021 15.07.2017 15:47
Štrajk u Gorenju: Radnici odbili ponudu, u utorak novi pregovori


Radnici fabrike Gorenje u Valjevu danas nisu prihvatili ponudu poslovodstva po kojoj bi zarade bile povećane od 426 dinara do 3.000 dinara, uz 2.000 dinara za topli obrok, dok bi najniža zarada iznosila 34.000 dinara.Nastavak socijalnog dijaloga zakazan je za utorak, 18. jula, danas i sutra neće biti proizvodnje, a u ponedeljak, 17. jula će svi radnici biti na svojim radnim mestima.
 
Radnici su pri zahtevu da povećanje zarade za sve zaposlene u proizvodnji bude 5.000 dinara uz dodatak za topli obrok.
 
Štrajkači do utorka treba da izaberu predstavnike za nastavak razgovora, dok će se sa "mandatom" za nove pregovore iz Velenja u Valjevo vratiti jedan od direktora Gorenja Simon Kumer. Prethodno danas okupljenim radnicima u fabričkom krugu Kumer je predložio da prihvate ponudu koja je "danas na stolu". Rekao je i da je maksimalna povišica u ovom trenutku za koju će poslovodstvo morati da obezbedi 800.000 evra na godišnjem nivou.
 
On je radnicima rekao da imaju pravo na štrajk, ali da ga moraju organizovati u skladu sa zakonom, što sada nije slučaj.
 
Naveo je da se ukoliko ne prihvate zahteve poslovodstva i ukoliko socijalni dijalog u utorak ne donese obostrano prihvatljivo rešenje, može razmatrati i mogućnost da slovenačka kompanija napusti Valjevo. Na ovo su reagovali zaposleni uz povike: "Dosta ucenjivanja, idite ako vam je ovde loše!".
 
Radnici su burno, uz zvižduke i povike "sram vas bilo", reagovali i kada im je saopšteno da svi oni, koji su dobili posao u poslednje dve godine mogu dobiti otkaz".
 
Zaposleni nisu želeli da razgovaraju sa novinarima, a njihov jedini komentar bio je "nikad gore i teže vreme". Razgovor sa novinarima odbili su Kumer, kao i predstavnik radnika Predrag Živković, poručivši "da nemaju mandat da daju bilo kakve izjave za medije".
 
Okupljenim radnicima kojih je bilo nekoliko stotina, rečeno je kako će im današnji dan biti evidentiran kao zbor radnih ljudi i plaćen i pored toga što su prekinuli proizvodnju.
 
Subota im neće biti plaćena, a zbog današnjeg štrajka i obustave rada preksinoć neće biti ispunjen plan proizvodnje, što će uticati na visinu zarada.
 
Iz te kompanije potom je stiglo saopštenje u kome je navedeno da su zasposleni i menadžment dogovorili dinamiku rada u fabričkim pogonima do nastavka socijalnog dijaloga.
 
Ponuda menadžmenta o unapredjenju uslova rada i povećanje plata nije prihvaćena a pregovori se nastavljaju u utorak kako bi se pronašao minimum zajedničkih prihvatljivih uslova za sve strane, navodi se u saopštenju. Zaposleni u fabrici rashladnih uredjaja Gorenja u Valjevu ranije danas su obnovili štrajk, započet u utorak uveče pošto menadžment nije ispunio njihove zahteve za povećanjem zarada i poboljšanjem uslova rada.
 
Pregovori su započeti u utorak uveče, pa kako nisu dali rezultat proizvodnja u obe hale prekinuta je na tri sata u drugoj smeni. Ovo je prvi štrajk u fabrici Gorenje Valjevo, koja zapošljava 1.470 radnika, sa prosečnim zaradama u proizvodnji 300 do 500 evra. Ta fabrika je u decembru 2016. proslavila deceniju uspešnog poslovanja i tada je saopšteno da je za deset godina proizvedeno pet miliona frižidera i zamrzivača.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak