Turska: Otpušteno još 7.400 državnih službenika

B92 15.07.2017 15:03
Turska: Otpušteno još 7.400 državnih službenika


Turska je, povodom godišnjice prošlogodišnjeg neuspelog puča, juče otpustila skoro 7.400 državnih službenikaNakon neuspelog pokušaja vojnog puča, Turska je proglasila vanredno stanje koje je na snazi godinu dana, a koje je omogućulo vladi da odlučuje uz pomoć dekreta i otpusti više desetina hiljada ljudi, podseća AP.

Prema najnovijem dekretu, koji je objavljen u petak uveče, otpušteno je 7.395 državnih službenika među kojima su nastavnici, akademici, pripadnici vojske i policije, čime je broj otpuštenih porastao na više od 110.000.

"Prošlo je tačno godinu dana od kada se najmračnija i najduža noć u Turskoj pretvorila u svetao dan, od kada se neprijateljska okupacija pretvorila u narodnu legendu", izjavio je danas turski premijer Binali Jildirim na posebnoj parlamentarnoj sednici, kojoj je prisustvovao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Jildirim je zahvalio hiljadama ljudi koji su se odazvali pozivu turskog predsednika da izađu na ulice i pruže otpor pučistima.

"Mi možemo da ovde ponovo dođemo zajedno danas zbog naših 250 herojskih mučenika, 2.193 herojska veterana i velikog turskog naroda. Vaša zemlja vam je zahvalna", poručio je Jildirim.

Više od 50.000 osoba je, takođe, uhapšeno zbog navodne povezanosti sa sveštenikom Fetulahom Gulenom, koji živi u egzilu u SAD, a kojeg Ankara sumnjiči za organizovanje neuspešnog puča, kao i terorističkim grupama. Gulen poriče te optužbe.

Turska će danas održati niz manifestacija u okviru obeležavanja prve godišnjice sprečavanja džavnog puča, pokazujući ujedno da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan čvrsto drži vlast u svojim rukama.

Pokušaj državnog udara počeo je 15. jula 2016. u 22 sata kada su pučisti blokirali Bosforski most, zauzeli Generalštab i državnu televiziju.

Zvanično je okončan 16. jula 2016. u 12.57 sati kada je premijer Jildirim proglasio državni udar neuspelim.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak