Monstrum godinama maltretirao Maju: Vapaji koje niko nije čuo

Blic 15.07.2017 14:13
Monstrum godinama maltretirao Maju: Vapaji koje niko nije čuo


Marko N. (43), koji je u Centru za socijalni rad u Rakovici najpre ubio svog četvorogodišnjeg sina, a potom i suprugu od koje se razvodio Maju Đ. (38), godinama je maltretirao Maju. Žrtva tražila pomoć, ali njene vapaje niko nije čuo- Maja Đorđević bila je uvek nasmejana, doterana i prijatna prema svima, a vodila je tako težak i mučenički život. Nikada na njenom licu ne bi primetili da se radi o jednom napaćenom biću - pričaju njene koleginice koje su zajedno sa njom radile na odeljenju u GAK “Narodni front”.

One kažu da je monstrum počeo da je bije još dok je bila trudna, a da je sve kulminiralo kada im se dete rodilo.

- Mihajlo nije imao ni 15 dana, a on je Maju i njenog sina iz prvog braka isterao iz kuće. Vrata od stana je zaključao i ostao sam sa detetom. Maja je zvala policiju koja je intervenisala i vratila joj dete. I od tada počinje njena životna drama - kroz suze priča jedna od njenih koleginica.

Stalno joj je pretio, kažu, kako njoj tako i svima u njenom okruženju. Sestri, majci, bivšem mužu. Obraćala se svima za pomoć, od tadašnjeg ministra za socijalnu politiku Aleksandru Vulinu, pa do policije i ljudi iz Centra za socijalni rad.

Mislila da će se sve promeniti od četvrtka

Žrtva pomahnitalog ubice iz Rakovice, čekala je nestrpljenjem jučerašnji dan jer je juče ubici trebalo da počne suđenje za nasilje u porodici. Govorila je da će od tog dana sve biti bolje.

I u sredu je, kažu, istrčala sa posla žureći u Centra za socijalni rad da bi preuzela dete. Jedino čega se plašila jeste da Marko ne naudi detetu. Tvrdila je da se ne plaši za svoj život.

Upravo iz straha da detetu nešto ne uradi, nije htela da mu daje da ga viđa. Zbog toga ju je sud u tri navrata novčano kažnjavao.

- Baš smo o tome i pričali kada se desilo ono prvo ubistvo u Centru za socijalni rad. Savetovala sam joj da mu daje da viđa dete, da joj se ne bi nešto dogodilo - priča kroz suze za “Blic” jedna od njenih koleginica.

Zbog novčanih kazni dozvolila da monstrum viđa dete

Prema informacijama iz Drugog osnovnog suda, ovaj par je imao još jedan postupak pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu u kojem je Nikolić podneo krivičnu prijavu protiv svoje žrtve Maje Đorđević zbog krivičnog dela oduzimanje deteta.

Tom prijavom on je teretio suprugu za nepostupanje po privremenoj meri koju je odredio taj sud 2015. godine u vezi sa načinom viđanja oca sa detetom.

U njihovom slučaju na snazi bila privremena mera od 22. juna 2015, po kojoj otac svake srede od 8:30 preuzima dete iz obdaništa "Kanarinac" i vraća ga istog dana u 15:30 u prostorije Centra za socijalni rad u Rakovici. Majka jedno vreme nije htela da šalje dete da se viđa sa ocem u takvim uslovima, da bi zbog novčanih kazni na to bila primorana.

Inače, privremenom merom iz 2015. promenjena je odluka Prvog osnovnog suda od 10. oktobra 2013. godine, kojom je bio određen model viđanja oca sa detetom u kontrolisanim uslovima. Što se tiče viđanja u kontrolisanim uslovima, njih sud određuje kada Centar proceni da postoji konflikt između roditelja ili se pak sumnja u podobnost drugog roditelja. To znači da se viđanje tog roditelja i deteta odvija u prisustvu stručnog radnika Centra za socijalni rad, kako bi se pratio odnos roditelja sa detetom.

"Više od godinu dana ni platu nije primala"

Kako saznajemo, prvi put sudija Drugog osnovnog suda, Dušan Mihajlović, 14. januara prošle godine novčano ju je kaznio sa 60.000 dinara i naložio da u roku od pet dana plati kaznu. Nakon toga nova presuda je stigla 7. aprila 2016, kada ju je isti taj sudija kaznio sa 100.000 dinara i naložio administrativnu zabranu, odnosno da joj se svaki mesec od plate skida dve trećine. Pošto i dalje nije želela da monstrumu daje dete da viđa, poslednja novčana presuda izrečena joj je 13. maja prošle godine, kada je morala da plati 150.000 dinara i taj novac se skida sa njenog računa po istom modelu, dve trećine plate.

- Više od godinu dana nije platu ni primala, a izdržavala je, pored dece, i sestru i baku od 93 godine. Jedino joj je pomagao bivši suprug, jer je sa njim ostala u korektnom odnosu. Ma živela je kao prava mučenica. Isključivali su joj struju, telefon, jer nije imala od čega da plati račune - kaže jedna od njenih koleginica.

Majine koleginice kažu da ni dete nije mogla nigde da vodi, jer joj nije davao saglasnost. Mali Mihajlo nije imao čak ni pasoš.

- Nedavno je dete prvi put sa vrtićem bilo na rekreativnoj nastavi. Tako je bila srećna zbog toga. Svaki dan je zvala da vidi kako je, da li je tužan - prisećaju se medicinske sestre iz Narodnog fronta


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak