Velika Britanija: Pacijentima davana zaražena krv, umrlo 2.400 ljudi

Radio 021 14.07.2017 20:07
Velika Britanija: Pacijentima davana zaražena krv, umrlo 2.400 ljudi


Velika Britanija sprovešće javnu istragu o zaraženoj krvi koja je 70-ih i 80-ih godina prošlog veka korišćena kod pacijenata u Državnoj zdravstvenoj službi (NHS), a procenjuje sa da je zbog toga umrlo oko 2.400 osoba, saopštila je britanska vlada.Tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka krvni proizvodi koji se dostavljaju NHS bili su zaraženi virusima, poput hepatitisa C i HIV-a, zbog čega je hiljade ljudi dobilo hemofiliju ili druge bolesti.
 
Britanski ministar zdravlja Filip Đun kazao je da su mnogi dokumenti javno objavljeni, što je dalo "sveobuhvatnu sliku događaja i odluka donetih u to vreme".
 
"Ipak, shvatam da za one koji su pogođeni, ovi koraci ne idu dovoljno daleko da pruže odgovore koje žele da dobiju o tome šta se desilo. U svetlu ovih zabrinutosti i izveštaja o novim dokazima, važno je da razumemo obim onoga što se tvrdi i šira pitanja koja se javljaju", rekao je Đun u parlamentu.
 
Kako se navodi, porodice žrtava biće konsultovane o tome kakva istraga će biti preduzeta.
 
Prema izveštaju poslanika iz 2015. godine, Odeljenje za zdravstvo je procenilo da je više od 30.000 osoba moglo da bude zaraženo virusom hepatitisa C između 1970. i 1991. godine, kada je Britanija iz SAD uvezla krvne proizvode, ali da je svega 6.000 identifikovano. U periodu od 1978. do 1985. godine identifikovano je 1.500 osoba sa virusom HIV-a.
 
Do istrage je došlo nakon što su lideri svih vodećih političkih partija, osim vladajuće konzervativne, napisali zajedničko saopštenje premijerki Terezi Mej u kome su zahtevali istragu.
 
"Decenijama su osobe sa poremećajem krvarenja i njihove porodice tražile istinu. Umesto toga, Vlada im je kazala da nikakva greška nija napravljena i odbijala da objavi dokaze o nepažnji i prikrivanju. Konačno će imati priliku da dožive pravdu", rekla je izvršna direktorka Društva za hemofiliju Liz Kerol.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak